9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35
Albert Einstein, 1900 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre iş teklifi almamıştır. Hatta Özel Görelilik Teorisi’nin ve kuantum mekaniğinin temellerini atan ve meşhur E = m ■ c2 matematiksel modeli hakkındaki makalelerini yayımladığı 1905 yılından sonra bile kendi alanında iş bulması tam dört yıl sürmüştür. 1915 yılında yayımladığı Genel Görelilik Teorisi için hızlanan asansörler ve kavisli yüzeylerde hareket eden böcekleri hayal etmiştir. Bu düşünce deneylerini yaptıktan sonra bulgularını denklemlere çevirmiştir. Bilim camiasında pek çok kişi başlangıçta fikirlerine direndiği ve şüpheci yaklaşım sergilediği hâlde Albert Einstein, yılmamış ve ilerleyen süreçte teorilerini geliştirmeye devam etmiştir. Teorilerinde kullandığı bazı denklemler için matematik profesörlerinden ve meslektaşlarından yardım almış ve kendisine danışılan bilimsel konularda diğer bilim insanlarına yardım etmiştir.
Soru: Albert Einstein’ı bilimsel çalışmalarında başarıya götüren özellikleri yazınız.
- Cevap: Albert Einstein’ın meraklı, azimli ve kararlı oluşu; hayal gücünün geniş olması, zorluklar karşısında yılmadan çalışmaya devam etmesi, meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunması, eleştirilere açık olması gibi özellikleri onu başarıya götürmüştür.
Soru: Bir bilim insanı olmaya karar verdiğinizi varsayınız. Bilim insanı olma yolunda hangi özelliklerinizin yeterli olduğunu, hangilerinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz? Geliştirilmesi gereken yönlerinizle ilgili konularda neler yapmanız gerekir?
- Cevap:
Yeterli özelliklerim: Merak, problem çözme yeteneği ve öğrenmeye açıklık.
Geliştirilmesi gereken özelliklerim: Sabır, eleştirel düşünme ve araştırma becerileri.
Ne yapmalıyım: Daha fazla deney yaparak sabırlı olmayı öğrenmeli, bilimsel kaynaklar okuyarak eleştirel düşünme yeteneğimi geliştirmeliyim. Araştırma projelerine katılarak pratik deneyim kazanmalıyım.
Soru: Cezeri, Nikola Tesla (Nikola Tesla) ve Marie Curie’nin (Mari Küri) hayatını ve çalışmalarını araştırınız. Ulaştığınız bilgileri ve bilgi kaynaklarını defterinize not alınız.
- Cevap:
1. Cezeri (1136-1206)
- Hayatı: Cezeri, 12. yüzyılda Anadolu’da yaşamış bir Müslüman bilim insanıdır. El-Cezeri olarak bilinen tam adı “İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cezeri”dir.
- Çalışmaları: Su makineleri, robotlar ve otomasyon cihazları üzerinde çalışmıştır. En ünlü eseri, “Kitab-ül Hiyel”dir. Bu eser, hidrolik makineler ve su saatleri gibi yenilikçi cihazları anlatan bir mühendislik kitabıdır. Cezeri, günümüz robotik ve otomasyon sistemlerinin temellerini atmıştır.
2. Nikola Tesla (1856-1943)
- Hayatı: Nikola Tesla, Sırp kökenli Amerikalı bir mucit ve elektrik mühendisidir. Hırvatistan’da doğmuş, Amerika’ya göç ederek orada çalışmalar yapmıştır.
- Çalışmaları: Alternatif akım (AC) elektrik sistemini geliştirmiştir. Radyo, manyetik alan, kablosuz enerji transferi ve elektrik motorları üzerinde önemli katkılar sağlamıştır. Tesla bobini ve AC elektrik üretimiyle modern elektriğin temellerini atmıştır.
3. Marie Curie (1867-1934)
- Hayatı: Polonya doğumlu Fransız bilim insanıdır. Fizik ve kimya alanlarında önemli çalışmalar yapmış, bilim dünyasında kadınlara öncülük etmiştir.
- Çalışmaları: Radyum ve polonyum elementlerini keşfetmiştir. Radyoaktivite üzerine çalışmalarıyla iki kez Nobel Ödülü kazanmıştır (Fizik ve Kimya alanlarında). Çalışmaları, kanser tedavisi ve radyoterapinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.