9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187
Soru 10: Akışkanın geçtiği borunun kesit alanı ile akışkanın sürati ve boru çeperlerine yaptığı basınç arasındaki ilişki ile ilgili aşağıda verilen tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
Soru 11: Akışkanların sürati ile basıncı arasındaki ilişkiyi açıklayan Bernoulli İlkesine yönelik öğretmeninizin verdiği örnekleri ve dijital içerikleri (havaya kaldırma, havalanmasını engelleme, yön değiştirme vb.) dikkate alarak bu örnek ve dijital içeriklerin ortak olan ve olmayan özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: Bernoulli İlkesi, akışkanların sürati ve basıncı arasındaki ilişkiyi açıklar. Örneklerdeki ortak özellik, hız artarken basıncın azalmasıdır. Farklılıklar ise havaya kaldırma veya yön değiştirme gibi spesifik uygulama alanlarından kaynaklanmaktadır.
Soru 12: Örneklerdeki olay, durum veya uygulamaların ortak olan ve olmayan yönleri ile ilgili öğretmeninizin yaptığı açıklamaları dikkate alarak ve grup arkadaşlarınızın bakış açılarını da değerlendirerek aşağıdaki tabloda uygun alanı işaretleyiniz.
- Cevap:
Soru 13: Akışkanın sürati ile basıncı arasındaki ilişki ve bu ilişkinin kullanım amacına yönelik aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları doldurunuz.
- Cevap:
Fırtınalı Havalarda Çatıların Uçması: Evin çatısı üzerinden esen rüzgâr, çatı üzerindeki havanın süratini artırır. Bu durum, çatıya etki eden hava basıncını azaltır. Açık havanın çatı yüzeyinde oluşturduğu dış basınç evin içindeki hava basıncından daha düşük olduğu için çatı uçabilir.
Sprey Püskürtücüler: Sprey püskürtücünün pompasına basıldığında içine doğru hava akışı sağlanır. İç tarafta ilerleyen havanın dar alandan geçerken basıncı azalır. Püskürtücünün içinde bulunan sprey yukarı doğru hareket ederek çıkışa doğru gider ve sprey dışarıya dağılır.
Hızla Hareket Eden Araçların Yakınındaki Nesneleri Çekmesi: Yüksek süratle birbirine doğru hareket eden iki uzun araç yan yana geldiğinde araçların arasında kalan hava molekülleri sıkışır ve bu moleküllerin sürati artar. Bu durum, araçların arasındaki hava basıncının azalmasına neden olur. Açık hava basıncı, araçların arasında kalan havanın basıncından yüksek olduğu için araçlar birbirine doğru çekilir.
Yelkenli Teknelerde Kullanılan Yelken: Rüzgârın hızı arttıkça yelkene uygulanan hava basıncı artar. Yelkenin diğer tarafındaki hava basıncı daha düşük olduğundan yelkenlinin ilerlemesine yardımcı olur.
Yarış Arabalarının Arka Kanatları: Yüksek süratle hareket eden kara araçlarının yol tutuş kabiliyetini artırmak için ters çevrilmiş uçak kanadına benzeyen rüzgârlıklar kullanılır. Bu rüzgârlıklar hava moleküllerinin süratini azaltır ve bu sayede alt taraftan arabaya etki eden hava basıncı azalır. Rüzgârlıkların üst kısmına etki eden açık hava basıncı daha yüksek olduğu için araba süratle giderken havalanmaz.
Soru 14: Uçakların havalanması ve uçmasında yalnızca Bernoulli İlkesinin etkili olmadığına ilişkin öğretmeninizin açıklamalarını dikkatlice dinleyiniz. Bernoulli İlkesinin dışında etkili olan durumları kısaca yazınız.
- Cevap:
Uçakların havalanması ve uçmasında Bernoulli İlkesi’nin yanında birçok faktör etkilidir. Bernoulli İlkesi dışında etkili olan bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir:
➢ Uçak kanatları hava akışını aşağı doğru yönlendirir. Bu etki sonucunda kanatlar yukarı doğru bir tepki kuvveti, diğer bir deyişle kaldırma kuvveti oluşturur.
➢ Uçak kanadının ön kenarı ile gelen hava akımı arasındaki açı olan hücum açısı, kaldırma kuvvetinin büyüklüğünü etkiler. Hücum açısı arttıkça kaldırma kuvveti de artar ancak belirli bir açıdan sonra hava akımı bozulabilir. Bu durum, sürüklenme kuvvetini artırarak kaldırma kuvvetini azaltabilir.
➢ Kanatların şekli, üst yüzeydeki hava akışının süratini ve alt yüzeydeki hava basıncını etkiler. Özellikle aerodinamik olarak tasarlanmış kanatlar, hava akımını düzenleyerek daha fazla kaldırma kuvveti sağlar.
➢ Uçak motorları, ileri doğru itiş gücü sağlayarak uçağın süratlenmesini ve havalanmasını temin eder. Yeterli sürat elde edildiğinde kanatlar üzerindeki hava akımı kaldırma kuvveti oluşturur ve uçak havalanır.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.