9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 78
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 78
Sürat ve hızın gerek anlık, gerekse ortalama değerlerinin günlük yaşamda, bir sonraki sayfada verilen Görsel 3.13’deki gibi özellikle trafikte birçok uygulaması vardır. Şimdi bu uygulamalardan ikisini daha inceleyelim.
Sürate Hız Demek
Günlük yaşamda hız ve sürat kavramlarının eş anlamlı kullanıldığını fakat bunların birbirlerinden farklı olduğunu belirtmiştik. Motorlu taşıtların pano ekranında bulunan performans göstergeleri, aslında sürat değerlerini vermesine karşın genellikle hız göstergesi olarak adlandırılır. Bu yanlış adlandırma, ekranı düzenleyenlerin hız ve sürat kavramlarının farkını bilmemelerinden kaynaklanmaktadır.
Caddede yol alan bir otomobili düşünelim. Otomobil hareketi süresince hep aynı süratle gitmez. Hızlanabilir, yavaşlayabilir ve dolayısıyla her an farklı süratlere sahip olur. Otomobilin bu karmaşık hareketini daha basit bir şekilde ifade etmek için ortalama sürat kullanılır. Bu uygulama Görsel 3.13’deki yol bilgisayarı ekranında görülmektedir. Bilgisayar, otomobilin 195 km’lik yolculuğuna ait ortalama süratini 65 km/h olarak bildirmektedir. Bu araç, hareketi süresince farklı süratlerde yol almış olmasına karşın yol bilgisayarı tek bir değer göstermektedir. Demek ki ortalama sürat, otomobilin değişken süratlerinin yerini tutan sabit bir değerdir.
Motorlu taşıtların Görsel 3.14’tekine benzer göstergeleri ise anlık sürati gösterir. Örneğin araç, 58 km/h süratle giderken frene basıldığı anda gösterge de anlık olarak daha düşük değerlere doğru sapmaya başlayacaktır.
Yeşil Dalga
Büyük kentlerde yaşanan trafik sıkışıklığına çözüm olmak üzere yeşil dalga denilen bir sistem geliştirilmiştir. Bu sisteme göre tüm taşıtlar hep aynı ve belli bir süratle yol aldıklarında, kavşaklarda kırmızı ışığa yakalanmadan yollarına devam edebilir. Trafik ışıklarının otomatik yanıp sönme aralıkları da bu ortalama hız değerine göre ayarlanır.
Trafiğin olağan akışı içinde bir taşıtın hep aynı anlık hızla yol alması mümkün olmayabilir. Çünkü bir taşıt, kimi zaman hızlanıp kimi zaman da yavaşlayabilir. Bu değişik anlık süratlerle yeşil dalga sisteminin gerektirdiği ortalama sürat tutturulabilirse sisteme uyulmuş olur. Görsel 3.15’te yeşil dalga sistemi için saptanmış süratin 50 km.h-1 olduğu, tabeladan anlaşılmaktadır.
Yeşil dalga sistemi, ortalama sürat kavramının kentsel bir sorunun çözümünde kullanılmasına çarpıcı bir örnektir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.