“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 26
Fiziğin Matematikle İlişkisine Örnekler
Matematik, tüm fizikçilerin ve fizik dallarının ortak dilidir. Kaldı ki matematik, sadece fizikte değil, başka disiplinlerde de ortak dil olarak kullanılır. Örneğin Türkçe bilmeyen fakat fizik bilen bir yabancı, Türkçe yazılmış bir fizik kitabını açtığında, “Noktasal iki kütle birbirini kütleleriyle doğru, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak çeker.” ifadesinden bir şey anlamaz. Oysa bu ifadenin devamında verilen; bağıntısını görünce yukarıdaki ifadenin ne demek istediğini hemen anlar.
Doğal olarak fizikte matematik kullanımı sadece yukarıdakine benzer örneklerden ibaret değildir. Deney ve gözlemlerde toplanan verileri yorumlamak, deney sırasında gerekli sayısal işlemleri yapmak, deney ve gözlemin sonucunu formüle etmek, elde edilen matematiksel modellerden hareketle öngörülerde bulunmak için kullanılan araç yine matematiktir. Denilebilir ki fizikte matematiğin kullanılmadığı hiçbir yer yoktur. Bir başka deyişle fizikle matematik arasında kopmaz bir bağ vardır.
Fiziğin Sanatla İlişkisine Örnekler
Doğayı bir madalyona benzetirsek fizik ve sanat, bu madalyonun iki yüzü gibidir. Fizik, doğayı tanımlamak için gözlem ve deney yapar, bunların sonuçlarını anlatmak için matematiği kullanır. Sanat ise çizgileri, sesleri, renkleri ve ışıkları kullanarak doğayı anlatır. Sanatçıların çoğu yapıtlarında doğadan esinlenir. Bu durum fiziği de kullanmak anlamına gelir. Çünkü fizik doğayı doğru tanımlama amacında ve iddiasında olan temel bilimdir. Fiziğin sanatla ilişkisi bu etkileşimdedir. Fizik-sanat ilişkisine birer örnek olarak resim ve müziği ele alalım.
Fizik-Resim İlişkisi: Görsel 1.17 a ve b, aynı kutunun iki resmi olsun. Görsel 1.17 a’daki çizimde iki belirgin hata bulunmaktadır ve bu nedenle tanımlamaya çalıştığı kutu, gerçeğine uymamaktadır. Hatalardan biri perspektif, diğeri ışık-gölge hatasıdır. Perspektif, gözümüzün optik kurallarına göre çalışmasının sonucudur ve üç boyutlu varlıkları iki boyutlu düzlemde (kâğıt üzerinde) gösterebilmeyi sağlar. Bildiğimiz gibi cisimlerin ön plandaki boyutları arka plandakilerden büyük görünür. Çizimde buna dikkat edilmezse resimde derinlik algısı yaratılamaz. Görsel 1.17 a’da buna dikkat edilmemiştir.
Işığın doğrular boyunca yayılması nedeniyle ışık kaynağına yakın yüzeyler çok aydınlanırken uzaktakiler az aydınlanır. Ayrıca cisimlerin arkasında gölge oluşur ve gölgenin boyutlarıyla açıklığı-koyuluğu cisimden uzaklaştıkça değişir. Kısaca resim yaparken uyulması gereken ışık-gölge kuralı, fizik bilgileriyle açıklanan gerçeklerin gereğidir. Görsel 1.17 a’daki çizimde kutunun tüm yüzeyleri ve gölge sabit tonda gösterildiğinden ışık-gölge kuralına uyulmamış, dolayısıyla derinlik etkisi yeterince yaratılamamıştır.
Görüldüğü gibi resimde gerek perspektif, gerek ışık-gölge kuralı fizik bilgilerinin resme uygulanmasından başka bir durum değildir. Bu kurallara uyulmadan yapılan resim, derinlik algısını yeterince yaratmayacağından gerçeğe uygun olmayacaktır. Görsel 1.17 b’deki çizimde hem perspektif hem de ışık-gölge kuralına yeterince uyulduğundan bu çizim derinlik etkisini daha iyi yansıtmaktadır. Resimde perspektif ve ışık-gölge, fiziğin sanatla ilişkisini gösteren uygulamalardan ikisidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum