Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 251

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 251 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 251

c. Topraklama

Topraklama, her an elektrik yükleriyle temasta olan bir aletin üzerinden toprağa iletken bir yol açmak demektir. Bir başka deyişle topraklama, üzerinde elektrik tehlikesi olasılığı olan cihazları iletken bir telle toprağa bağlamaktır. Aslında topraklama, üzerinde yük biriken ya da yük birikmesi olasılığı olan aleti yerküreyle birleştirmektir. Toprak iletken olduğu için aletin üzerindeki yüklülük yeryüzüne yayılacağından aletin elektriksel etkisi o kadar zayıflar ki yokmuş gibi olur.

Elektroskopla yaptığımız deneylerde topraklama işlemini, parmağımızı elektroskobun topuzuna değdirerek yaptık. Oysa bir elektrik ütüsü ya da tost makinesi için bu yöntemi kullanamayız. Çünkü elektroskopta biriken yükler vücudumuz için tehlikeli değildir ama elektrikle çalışan ev aletindeki elektrik kaçağının ölümcül tehlikesi vardır. Bu tehlikeye karşı bir önlem olmak üzere tüm elektrikli ev, ofis ve fabrika aletlerinde toprak hattı vardır ve Görsel 6.17’deki simgeyle gösterilir. Elektrik kaçağı durumunda elektrik yükleri toprak hattı üzerinden toprağa akar ve böylece onun yaratacağı ölümcül tehlikeden korunmuş oluruz.

Topraklama hattını aletlerin üzerinde doğrudan doğruya göremeyebiliriz. Ancak söz konusu aleti elektrik enerjisi kaynağına bağlayan priz ve fişlerde bunu kolayca görebiliriz (Görsel 6.18).

Binaların, cihazların ve aletlerin elektrik tesisatında genellikle üç kablo bulunur. Uluslararası standartlara göre yeşil-sarı kablo aletin ya da binanın toprak hattı, mavi kablo (nötr) santralin toprak hattına, kahverengi ya da siyah kablo (faz) ise santralin enerji hattına bağlantıyı sağlar.

Binalar inşa edilirken binanın elektrik tesisatına bağlanmak üzere topraklama ünitesi yapılır. Bunun için de binanın temeline yakın bir yere, ham toprağın 1-2 m derinliğine kalın bir bakır kazık çakılır (Görsel 6.19) ya da bakır levha konur. Bu kazığın başından kalın bakır tellerle binanın elektrik girişine bir hat çekilir ve bu hat binanın toprak hattı olur.

Kullandığımız elektrikli aletlerin çoğu metal kısımlardan oluşur. Bu kısımlar elektrik kaçağı için kolay yollardır. Kaçak varsa ve topraklama yapılmamışsa bu metal kısımlara dokunduğumuzda elektriğe çarpılırız. Bu da topraklamanın önemini göstermeye yeterlidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 251 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!