“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 248
6.1.2. Yüklenmiş İletken ve Yalıtkanlarda Yük Dağılımı
Yüklenmiş iletken ve yalıtkanlarda yük dağılımını anlayabilmek için önce iletkenler ve yalıtkanlar hakkındaki bilgilerimizi anımsayalım. Bunun için Görsel 6.12’deki gibi aynı pilden beslenen iki elektrik devresini göz önüne alalım.
Devrelerden biri ampul ve lastik silgi, diğeri ise ampul ve metal parayla kurulmuştur. Görüldüğü gibi metal paranın bulunduğu devrede ampul ışık verirken lastik silginin bulunduğu devredeki ampul sönüktür. Demek ki metal para elektrik akımını geçirirken lastik silgi geçirmemektedir. Bir başka deyişle metal para, pilden gelen elektrik yüklerinin hareketine izin verirken lastik silgi bu izni vermemektedir. Elektrik yüklerine metal para gibi davranan maddeler iletken, lastik silgi gibi davranan maddeler ise yalıtkan olarak nitelendirilir. Bu bilgiden hareketle iletkenlik ve yalıtkanlık için aşağıdaki tanımı yapabiliriz:
Gerek kendi içindeki gerekse dışarıdan verilen elektrik yüklerine hareket olanağı veren maddelere iletken, bu olanağı vermeyen maddelere ise yalıtkan denilmektedir.
Maddeler, elektriksel iletkenlik ve yalıtkanlık bakımından sınıflandırılabilir. Örnek olmak üzere Tablo 6.1’de iletken ve yalıtkan bazı maddeler verilmiştir.
İletkenlik ve yalıtkanlık sınırsız özellikler değildir. İletken bir malzeme yalıtkan, yalıtkan bir malzeme de iletken hâle gelebilir. Örneğin bildiğimiz kumun ham maddesi olan silisyum (Si), doğal durumunda yarıiletkendir ama milyonda bir oranında galyum (Ga), arsenik (As) vb. yalıtkanlar katılınca iletken duruma gelir. Yabancı madde katılınca iletken duruma gelen bu malzemelere yarı iletken denilmektedir. Yarı iletken malzemeler diyot, transistör, mikroçip (Görsel 6.13) gibi elektronik yapıların temel malzemeleridir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 248 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum