Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Hecce Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 212

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 212 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 212

Etkinlik 5.6’da cam bardaktaki suyun sıcaklığı düşerken plastik kupadaki suyun sıcaklığının yükseldiğini, deneyin bir anında suların sıcaklıklarının eşitlendiğini gözlemledik. Isı, sadece sıcaklık farkından dolayı alınıp verilen enerji olduğundan plastik kupadaki suyla cam bardaktaki suyun sıcaklıklarının eşit olması bunlar arasında ısı alışverişinin durduğu anlamına gelir. Bir başka deyişle plastik kupadaki suyla cam bardaktaki suyun sıcaklıklarının eşitlenmesi, bu maddeler arasında ısı yönünden bir denge kurulması anlamına gelir. Bu nedenle ısı alışverişinde bulunan iki maddenin sıcaklıklarının eşit olduğu duruma ısıl denge, bu durumdaki sıcaklığa da denge sıcaklığı denilmektedir.

Isıl dengeye iyi bir örnek, Görsel 5.34’teki gibi termometreyle sıcak suyun sıcaklığını ölçme işlemidir. Termometre suya bırakılınca termometreyle su arasında ısı alışverişi olur. Sıcak sudan aldığı ısıyla termometrenin sıcaklığı yükselir, ısı veren suyun sıcaklığı düşer. İkisinin sıcaklığı eşit olunca yani aralarında ısıl denge kurulunca termometrenin göstergesindeki yükselme durur. Bu durumda termometreden okunan değer, suyla termometrenin denge sıcaklığıdır. Demek ki termometreyle bir maddenin sıcaklığını ölçtüğümüzde termometre, hem kendinin hem de içine konulduğu maddenin sıcaklığını göstermektedir. Bu nedenle denir ki: “Her termometre kendi sıcaklığını ölçer.”

Yukarıdaki örneğin bir benzeri de odadaki eşyaların durumudur. Bir odada bulunan tüm eşyalar birbirleriyle ısıl değmededir. Belli bir süre sonra bu eşyalar ısıl dengede olur ve tümünün sıcaklığı birbirine eşit duruma gelir.

Görsel 5.35’teki A, B ve C gibi üç cisim ısıl değme durumunda yani birbirleriyle ısı alışverişinde bulunabilecek durumda olsun. Bunların sıcaklıklarına TA, TB, TC diyelim.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!