9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 199
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 199 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 199
Bir fikir vermesi açısından bazı maddelerin öz ısıları, Tablo 5.3’te her iki birimle de verilmiştir. Tablo 5.3’te verilenlerden de görüleceğine göre suyun öz ısısı calg-1°C-1 cinsinden 1, zeytinyağınınki ise yaklaşık 0,5’tir. Kütleleri eşit su ve zeytinyağını dikkate aldığımızda suyun sıcaklığını söz gelimi 70 °C artıran ısı, zeytinyağının sıcaklığını yaklaşık 140 °C artırır. Bu nedenle patates, zeytinyağında kızarır ama suda kızarmaz. Doğal olarak bu olaylarda suyun ve zeytinyağının kaynama noktaları da etkilidir.
Yine aynı tabloda görüldüğü gibi suyun öz ısısı diğer tüm maddelerinkinden büyüktür. Bu nedenle belli bir sıcaklıktaki suyun belli bir sıcaklığa kadar soğuması için geçen süre, diğer maddelerin aynı miktar soğuması için geçen süreden uzundur. Denizlerin karalardan daha geç ısınıp daha geç soğumasının nedeni budur.
Tablo 5.3’te bazı maddelerin yanında sıcaklık derecesi de verilmiştir. Bunun nedeni, maddelerin öz ısısının o maddenin sıcaklığına ve çevresindeki basınca da bağlı olmasıdır. Öz ısının basınca bağlılığı katı ve sıvılarda pek etkili değildir ama gazlarda oldukça etkilidir. Sıcaklığa bağlı olması ise düşük sıcaklıklarda yok denecek derecede azdır. Örneğin suyun öz ısısı, 15 °C ile 100 °C arasında ancak on binde bir oranında değişmektedir. Bu nedenle sıcaklığın öz ısıya etkisi çoğu kez göz önüne alınmaz.
Bir maddenin sıcaklığının 1 derece değişmesi için gerekli olan ısıyı bilirsek herhangi bir derece değişmesi için gerekli olan ısıyı kolayca hesaplarız. Öz ısının tanım bağıntısında AT’yi 1 derece alırsak buna karşılık gelen ısı m-c çarpımından ibaret olur. Kütleyle öz ısının çarpımına eşit olan bu büyüklüğe ısı sığası denilmekte ve C ile gösterilmektedir.
Isı sığası kütleye bağlı olduğu için ayırt edici özellik değildir. Sıcaklığı eşit miktarda artırılan maddeler arasında hangisinin daha çok ısı alacağını ısı sığası belirler. Benzer şekilde, sıcaklığı eşit miktarda düşürülen maddelerden hangisinin daha çok ısı yitireceğini yine ısı sığasına bakarak söyleyebiliriz.
Görsel 5.18’deki ısı-sıcaklık grafiğinde Q2 – Q1 farkının T2 – T1 farkına oranı grafiğin eğimidir. Öz ısının tanım bağıntısına göre bu oran aynı zamanda grafiğe konu olan maddenin ısı sığasına eşittir. Öyleyse ısı-sıcaklık grafiğinin eğimi maddenin ısı sığasını vermektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Hecce Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 199 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.