9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 85
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 85
Bir araçla yolculuk ederken hangi süratle gittiğinizi ancak bir sürat ölçerle öğrenebilirsiniz (Görsel 3.12). Sürat ölçer yolculuk boyunca sizlere anlık sürat değerini verir. Bu durum hız için de geçerlidir. Örneğin 120 km’lik düz bir yolu 2 saatte giden aracın ortalama hızı 60 km/ h olmasına karşın aracın her anda 60 km / h ile hareket ettiğini söyleyebilir misiniz?
Araç trafikte hızlanabilir, yavaşlayabilir veya durabilir. Bu nedenle aracın anlık hareket durumunu tanımlamak için anlık hız kavramı kullanılır. Ortalama hız veya ortalama sürat kavramları belli bir zaman dilimini kapsarken anlık hız ve anlık sürat kavramları o andaki hız ve sürat bilgilerini belirtir. Anlık ifadesinden kasıt, zamanın sonsuz küçüklükte olmasıdır. Anlık sürat daima anlık hızın büyüklüğüne eş değerdir. Çünkü gidilen uzaklık ve yer değiştirmenin büyüklüğü sonsuz küçük değerler alındığında aynı olur. Günlük yaşantımızda anlık sürat veya anlık hız yerine sürat ve hız kavramları kullanılmaktadır.
Yeşil Dalga Sistemi
Büyük şehirlerde trafiğe çıkan araç sayısının her geçen gün artması trafik yoğunluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu yoğunluğu kontrol etmek amacıyla aynı yol üzerine trafik lambaları peş peşe yerleştirilir. Trafik lambalarında kırmızı ışığa denk gelen araçların zaman, yakıt gibi kayıpları ülke ekonomisine büyük yük getirmektedir.
Bu yoğunluğun giderilmesi, trafiğin akıcı hâle getirilmesi amacıyla yeşil dalga denilen bir sistem uygulanmaktadır. Yeşil dalga sistemiyle istenilen ortalama sürat aralığı oluşturularak araçların süratleri kontrol altına alınır. Böylece trafikte akıcılığın sağlanarak yoğunluğun giderilmesi sağlanırken hava kirliliği ve gereksiz yakıt harcanması da azaltılmış olur.
Görsel 3.13’te yeşil dalga sisteminin uygulandığını ve hız sınırını gösteren bir levha görülmektedir. Bu uygulamaya, yolun başından itibaren bakıldığında genellikle art arda ve belli zaman aralıklarıyla yanan yeşil ışıklar görülmektedir. Sürücü, ortalama sürat aralığında hareket ettiğinde kırmızı ışığa yakalanmadan yoluna devam eder.
Sıra Sizde
Görsel 3.14’te A ve B otomobillerinden A otomobili I. yoldan, B otomobili ise II. yoldan 20 s’de son konumları aynı olacak şekilde hareketlerini tamamlıyor. Buna göre A ve B otomobillerinin ortalama süratlerini ve hızlarını bulunuz.
- Cevap:
A otomobili için sürat ve hız 15 m/s
B otomobili için sürat = 16,5 m/s; hız = 15 m/s
9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.