Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 32

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 32

KONULAR

9.2.1. Madde ve Özkütle
9.2.2. Dayanıklılık
9.2.3. Yapışma ve Birbirini Tutma

Kutup ışıklarına aurora denir. Aurora adı 1592-1655 yılları arasında yaşamış matematikçi ve felsefeci Pierre Gassendi (Piyer Gassendi) tarafından, Eski Yunan tanrısı Eos’un Roma’daki adına dayanarak verilmiştir. Auroralar her iki kutupta da görülür. Kuzey Kutbu’nda olanı “aurora borealis” ya da “kuzey ışıkları”, Güney Kutbu’nda olanı ise “aurora australis” ya da “güney ışıkları” olarak adlandırılır.

Kutup ışıklarının oluşumu Güneş’te başlar. Güneş’te sürekli oluşan ve dışarı verilen elektrik yüklü çok küçük parçacıklar vardır. Güneş’in büyük kısmını oluşturan hidrojen atomları, en dış katmanında proton ve elektrondan oluşan bir plazmaya dönüşür.

Plazma, maddenin dördüncü (katı, sıvı, gaz hâli dışındaki) hâlidir. Güneş’in sıcaklığıyla çok hızlı hareket eden bu parçacıkların elektron ve çekirdekleri sürekli bir arada duramaz. Ayrıca bu parçacıklar birbirleriyle çarpıştıkça bazıları ayrılarak serbest hâle geçer. Bu küçük parçacıklar “güneş rüzgârları”nı oluşturur. Güneş’in manyetik alanından kurtulan plazma uzaya yayılır.

Yayılma Dünya’ya doğru olursa Dünya’nın manyetik alanı bu plazmayı kutuplara doğru iter. Dünya’nın manyetik alanı da aurora oluşumunu doğrudan etkiler. Dünya’nın çekirdeği dev bir mıknatıs gibidir ve Dünya çevresinde bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alana “manyetosfer” denir. Dünya’yı çevreleyen atmosfer de aurora oluşumunda etkilidir. Güneş’ten kopup gelen parçacıklar yeterli enerjiye sahipse atmosfere kadar ulaşıp atmosferin en dış kısmındaki iyonosfer katmanındakiatomlarla çarpışır. Çarpışma sonucu atomlar bu parçacıklardan
enerji alıp uyarılmış hâle geçer. Daha sonra ışık yayarak eski hâline geri döner. Uyarılmış durum ile ilk durum arasındaki enerji farkı elektromanyetik dalga olarak açığa çıkar. Bu, aslında bildiğimiz ışıktır. Bu ışığın rengi parçacığın atmosferde çarptığı atomun türüne ve çarpma sonucu kazandığı enerjiye bağlıdır.

Parçacıklar oksijen atomuyla çarpışırsa yeşil, daha yüksek tabakalardaki oksijen atomuyla çarpışırsa kırmızı, azot molekülleriyle çarpışırsa mavi, iyonlaşmamış azot atomları ile çarpışırsa mor/eflatun ışık yayar. Auroralar Dünya’dan 80-640 km arasında bir uzaklıktaoluşur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!