Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Fizik Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 245

“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 245 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 245

Plastik tarak, ebonit çubuk, balon gibi cisimler yünlü kumaşa ya da saça sürtüldüğünde negatif yüklenir. Yünlü bir kumaşa ebonit çubuk sürüldüğünde yünlü kumaştaki elektronlar serbest hâle gelerek ebonit çubuğa geçer. Ebonit çubukta elektron fazlalığı olacağından çubuk (-) yükle yüklenir. Yünlü kumaş ise elektron verdiğinden (+) yük ile yüklenir. Böylece ebonit çubuk ve yünlü kumaş eşit miktarda ve zıt yüklerle yüklenmiş olur. Alınan yük verilen yüke eşit olduğu için yük miktarı eşittir (Görsel 6.15.a).

Cam çubuk ipekli kumaşa sürtüldüğünde cam çubuktaki elektronlar serbest hâle gelir ve ipekli kumaşa geçer. Böylece ipekli kumaşta (-) yük fazlalığı olur ve (-) ile yüklenir. Cam çubuk ise (-) yükleri verdiği için (+) yük ile yüklenir. Alınan yük verilen yüke eşit olduğu için yük miktarı eşittir (Görsel 6.15.b).

Günlük yaşamımızda sürtünme ile elektriklenmenin örneklerine pek çok alanda rastlayabiliriz. Aşağıda bu durumlara bazı örnekler verilmiştir.

Fırtınalı havalarda, atmosferdeki bulutlarda statik elektrik yükü birikir. Bu yük, hava hareketlerindeki sürtünmelerden ve yağmur damlacıklarının sürekli çatlamasından oluşur. Bunun sonucu şimşek ve yıldırım oluşur.

Şimşek, elektrik yüklü iki bulut arasındaki elektrik boşalmasıdır. Yıldırım ise bulutla yeryüzü arasındaki elektrik boşalmasıdır. Neticede bulutlar arasında ve bulutla yer arasındaki elektrik yüklerinin boşalması kendini yıldırım ve şimşek şeklinde gösterir.

Saçlarımız çok temiz ve kuru iken plastik bir tarakla taradığınızda hafif çıtırtılar oluşur ve saç telleri havalanır. Bu çıtırtıların oluşma nedeni saç telleri ile tarak arasındaki statik elektrik yüklerinin boşalması sonucudur.

Statik yük birikmesi bazı durumlarda tehlike yaratabilir. Bu durumun engellenmesi için günlük yaşamımızda bazı önlemler alınmıştır. Örneğin akaryakıt gibi yanıcı ve patlayıcı maddeler taşıyan tankerlerin arkasında yere değen bir zincir bulunur. Bu zincirin kullanılma sebebi ne olabilir?

Lastik tekerlekli araçlarda, seyir hâlinde iken hava ile sürtünme kuvveti sebebiyle statik elektrik yükü birikir. Bu yük, metalik özellikte olmayan fiberglas gövdeli araçlarda daha fazladır. Zira bunlarda geçiş yüzeyinin direnci daha fazladır.

Parlayıcı sıvı taşıyan tankerlerde hava ile sürtünmeye ilaveten tankın içerisindeki sıvının çalkalanması sebebiyle de fazla bir statik elektrik yükü birikir. Bu nedenle, bu statik elektrik yükünün tehlikeli seviyeye erişmesine mâni olmak ve oluşacak

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 245 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!