9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 181
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 181 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 181
9.5.1.5. Isı Alışverişi
Amaç: Isı alan veya ısı veren saf maddelerin sıcaklığında meydana gelen değişimin bağlı olduğu değişkenleri analiz etmek.
Duş alırken suyun sıcaklığı nasıl ayarlanır? (Görsel 5.24)
Görsel 5.25’teki gibi yeni pişirilmiş bir kâse çorba bir süre beklenirse çorba soğurken zamanla kâsenin sıcaklığı artar. Neden?
Çevremizdeki her maddenin sıcaklığı aynı değildir. Örneğin yeni kaynatılmış çay ya da pişirilmiş bir çorba sıcaktır. Buzdolabından çıkarılan su ya da dondurma ise soğuktur.
Sıcaklıkları farklı maddeler bir araya gelirse ne olur? Buz, elimizi üşütürken bir bardak yeni doldurulmuş çay neden elimizi yakar?
Sıcaklıkları farklı maddeler bir araya getirilirse sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarımı olur. Bunun sonucunda sıcak olanın sıcaklığı düşerken diğer maddenin sıcaklığı yükselir. Örneğin demirciler, ocakta kor hâline getirdikleri demiri, örs üzerinde çekiçle döverek biçimlendirirler (Görsel 5.26).
Daha sonra demir, sertleştirilmek üzere suya daldırılır. Burada demir soğurken suyun sıcaklığı artar. Sıcak demirden soğuk suya enerji aktarılır. Aktarılan bu enerji suyun sıcaklığının artmasına neden olur.
Evlerimizde kullandığımız Görsel 5.27’deki su ısıtıcıları da benzer şekilde suyu ısıtır. Elektrik enerjisi ile ısınan ısıtıcının içindeki metal yapı ısıtıcıdaki suya enerji aktarır. Böylece su ısınır.
Yaz günlerinde soğuk çay içmek pek çok insanın hoşuna gider. Ancak çayın sıcaklığı oda sıcaklığından düşük olmalıdır. Bunun için çayın içine ya Görsel 5.28’deki gibi bir miktar buz ve limon konur ya da çay bir süre buzdolabında bekletilir. Buzun sıcaklığı çayın sıcaklığından düşük olduğundan çaydan buza enerji aktarılır. Böylece çayın sıcaklığı düşer.
Peki, maddeler arasındaki bu ısı alışverişi nereye kadar devam eder?
Isı alan ve ısı veren saf maddelerin sıcaklığında meydana gelen değişimler nelere bağlıdır?
Aynı miktardaki madde farklı miktarda ısı alırsa sıcaklık değişimi farklı mı olur?
Farklı miktarda maddeye aynı miktar ısı verilirse ne olur? Bu sorulara cevap aramak için Etkinlik 1’i yapalım.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 181 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.