9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 174
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayıncılık Sayfa 174
9.5.1.3. Sıcaklık Birimleri
Amaç: Sıcaklık birimleri ile ilgili hesaplamalar yapmak.
Termometreler yapılarına göre farklı olduğu gibi bölmelendirmelerine göre de farklılık gösterir. Farklı bilim insanları sıcaklığı ölçmek için farklı termometreler yapmışlardır. Termometreler, aynı sıcaklığı ölçer. Fakat ölçtükleri sıcaklığı ifade etmek için farklı rakam ve birim kullanır.
Sıvılı termometrelerde ölçeklendirme, deniz seviyesinde 1 atm basınç altındaki suyun donma ve kaynama sıcaklıkları arasında yapılır. Sıcaklık ölçeklerine Kelvin (Kelvin), Celcius ve Fahrenheit termometreleri örnek olarak verilebilir.
Fahrenheit (Fahrenhayt) Termometresi
Alman bilim insanı Daniel Gabriel Fahrenheit, (Daniel Gab- riel Fahrenhayt) 1724 yılında suyun donma sıcaklığını 32 °F, kaynama sıcaklığını 212 °F olarak seçmiştir. Bu iki değerin arasını 180 eşit aralığa bölmüştür.
Celcius (Santigrat) Termometresi
İsveçli bilim insanı Anders Celsius (Anders Selsiyus), 1742 yılında saf suyun donma sıcaklığını 0 °C, kaynama sıcaklığını 100 °C olarak seçmiştir. Bu iki değerin arasını 100 eşit parçaya bölmüştür. Dünyadaki çoğu ülkede celcius termometresi kullanılır.
Kelvin Termometresi
İrlandalı bilim insanı Lord Kelvin olarak bilinen William Thomson (Vilyım Tomsın), 1848 yılında, saf suyun donma sıcaklığını 273,15 K, kaynama sıcaklığını ise 373,15 K olarak seçmiştir. Bu iki değerin arasını tıpkı santigratta olduğu gibi 100 eşit aralığa bölmüştür. Kelvin birimi K ile gösterilir, derece (K) kullanılmaz.
Rakamların bu kadar garip olmasının nedeni, maddenin düşebileceği en düşük sıcaklığın mutlak sıfır olarak alınmasıdır. Diğer sıcaklık birimleri günlük hayatta kullanılsa da bilimsel olarak sıcaklık Kelvin birimiyle ölçülür. Çünkü sıcaklık oranı yapabileceğiniz tek ölçek budur. Örneğin, 20 °C, 10 °C’un iki katı değildir. Ama 20 K, 10 K’in iki katıdır. Görsel 5.13’te farklı termometrelerin nasıl bölmelendirildiği gösteriliyor. Bu termometrelerde iki nokta arası bölünürken bölme sayıları farklıdır. Bu nedenle bir odanın veya ortamın sıcaklığı, hem Celsius hem de Fahrenheiht termometresiyle ölçüldüğünde birbirinden farklı değerler elde edilir. Öyle ise bu termometrelerden biri ile…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.