9. Sınıf Fizik Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları
“9. Sınıf Fizik Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları
1. Kelvin ve Celcius termometresinde suyun donma ve kaynama sıcaklıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Buna göre, Celcius termometresiyle 85 °C olarak ölçülen bir sıcaklık, Kelvin termometresiyle ölçülseydi kaç K olurdu?
A) 373B) 358C) 188D) 85E) 78
- Cevap: B
2. Son yüzyılda insan faaliyetlerinden kaynaklanan;I. fosil yakıtların çok fazla kullanılması,II. atmosferde karbondioksit, kükürtdioksit gibi gazların artması,III. yeşil alanların azalmasıolaylarından hangileri küresel ısınmanın sebeplerindendir?
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
3. Sıvılı bir termometrenin hassas (duyarlı) ölçüm yapabilmesi için;I. Sıvılı termometrenin haznesinin yapıldığı maddenin sıcaklık değişimlerinde genleşme özelliği sıvıya göre çok olmalıdır.II. Sıcaklık değişimleri karşısında genleşme özelliği yüksek olan sıvı kullanılmalıdır.III. Kılcal boru dar olup boru üzerindeki bölme sayısı fazla olmalıdır.özelliklerinden hangileri gereklidir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
4. Turizm ve seyahat amacıyla kullanılan, sıcak hava balonlarının havada yükselmesi gazların hangi özelliği ile ilgilidir?
A) ErimeB) DonmaC) GenleşmeD) YoğuşmaE) Buharlaşma
- Cevap: C
5. Saf bir maddede meydana gelen hâl değişimlerinin bir kısmı şekildeki gibi oklarla (I, II, III, IV ve V) gösterilmiştir. Buna göre, kırağılaşma olayı kaç numaralı ok ile gösterilmiştir?
A) IB) IIC) IIID) IVE) V
- Cevap: D
6. Celcius termometresi ile 0 °C olarak ölçülen sıcaklık Fahrenheit termometresiyle ölçülseydi kaç °F olurdu?
A) 373B) 273C) 100D) 32E) 27
- Cevap: D
7. Ekmek üretilen bir fırında fırının sıcaklığını ölçmek için aşağıdaki hangi ölçü aleti kullanılır?
A) KronometreB) Metal termometreC) DinamometreD) Dereceli silindirE) Sıvılı termometre
- Cevap: B
8. Bir metal parçasının sıcaklığı Kelvin termometresi ile ölçüldüğünde 275 K olarak belirleniyor. Aynı metalin sıcaklığını Celsius termometresi ile ölçersek aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?
A) 2B) 3C) 5D) 6E) 9
- Cevap: A
9. Öz ısı saf bir maddenin birim kütlesinin sıcaklığını 1 °C arttırmak için gerekli ısı miktarı olarak tanımlanır. Buna göre,I. Öz ısı saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir.II. Öz ısı madde miktarına bağlı değildir.III. Öz ısı maddenin ağırlığına bağlıdır.ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: B
10. Bir maddenin sıcaklığını 1 °C değiştirmek için gerekli ısı miktarına ısı sığası denir ve maddenin kütlesi ile öz ısısının çarpımı ile bulunur. Buna göre, ısı sığası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Isı sığası maddenin kütlesine bağlı değildir.B) Isı sığası maddenin öz ısısı ve kütlesine bağlıdır.C) Isı sığası maddeler için ayırt edici bir özelliktir.D) Isı sığasının birimi gramdır.E) Isı sığasının sembolü “c”dir.
- Cevap: B
11. Katı, sıvı ve gaz maddenin hâl değişimi şekildeki oklarla gösterilmiştir. Buna göre, hangi ifade yanlış okla gösterilmiştir?
A) ErimeB) BuharlaşmaC) DonmaD) YoğuşmaE) Süblimleşme
- Cevap: B
12. Isının iletim yolları aşağıdaki gibidir.I. IşımaII. KonveksiyonIII. İletimBuna göre, ısının iletiminde hangilerinde maddesel ortama gerek yoktur?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: A
13. Tabloda bir bölgeye ait hava durumu raporu verilmiştir. Buna göre, sıcaklık ve hissedilen sıcaklık arasındaki sayısal farklılıklar,I. iklimsel çevre,II. giysilerin ısıyı iletme hızı,III. kişinin vücut yapısı ve hareketliliğiifadelerinden hangileri ile açıklanır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
14. Genelde çok düşük sıcaklıkları ölçmek amacıyla araştırma laboratuvarlarında kullanılan termometre aşağıdakilerden hangisidir?
A) PirometreB) Metal termometreC) Sıvılı termometreD) Gazlı termometreE) Hasta termometresi
- Cevap: D
15. Celcius termometresinde 100 °C olarak ölçülen bir sıcaklık Kelvin termometresinde kaç K’e karşılık gelir?
A) 173B) 273C) 373D) 473E) 573
- Cevap: C
16. Kütlesi 10 gram olan suyun öz ısısı 1 cal/g °C’dir. Buna göre, aynı sıcaklıktaki 20 gram suyun öz ısısı kaç cal/g °C olabilir?
A) 1B) 2C) 3D) 4E) 5
- Cevap: A
17. Bazı maddelere ait öz ısıları tabloda verilmiştir. Buna göre, aynı miktarda bu maddelere eşit ısı verildiğinde hangi maddedeki sıcaklık değişimi en fazladır?
A) KB) LC) MD) NE) P
- Cevap: E
18. Suya ait sıcaklık - ısı grafiği şekildeki gibidir. Buna göre, III ile ifade edilen bölgede su hangi hâldedir?
A) KatıB) Sıvı + gazC) SıvıD) GazE) Katı + sıvı
- Cevap: C
19. Aynı cins K ve L maddelerine ait sıcaklıklar tabloda verilmiştir. Bu iki madde sıcaklık kaybının olmadığı aynı ortama bırakıldıklarında L’nin son sıcaklığı kaç °C olabilir? (K ve L maddelerinde hâl değişimi yoktur.)
A) 12B) 11C) 10D) 9E) 8
- Cevap: B
20. Katı maddelerin ısı iletim hızı;I. cinsine,II. iki ucu arasındaki sıcaklık farkına,III. kalınlığınaniceliklerinden hangilerine bağlıdır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIIE) I, II ve IIID) I ve II
- Cevap: E
9. Sınıf Çalışma Soruları Fizik 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok