9. Sınıf Fizik Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları
“9. Sınıf Fizik Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları
1. Aşağıda verilen fiziksel niceliklerden hangisi türetilmiş bir büyüklüktür?
A) EnerjiB) ZamanC) UzunlukD) Madde miktarıE) Sıcaklık
- Cevap: A
2. Atomun çekirdeğinin yapısal özelliklerini, kararsız çekirdeklerin yaptığı ışımaları ve çekirdeği oluşturan parçacıkların bağlanma enerjilerini inceleyen fizik alt dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nükleer fizikB) Katıhâl fiziğiC) ElektromanyetizmaD) MekanikE) Optik
- Cevap: A
3. 2 ton kaç kg’dır?
A) 20B) 200C)2000D) 20000E) 200000
- Cevap: C
4. Fiziğin alt dalları K, L ve M, meslek çeşitleri ise I, II ve III olarak aşağıda verilmiştir.K - OptikL - MekanikM - ElektromanyetizmaI - Biyomedikal mühendisliğiII - OptisyenlikIII - İnşaat mühendisliği
Buna göre, fizik alt dalları ve bu dallarla ilgili mesleklerinin eşleştirilmesi hangisinde doğru verilmiştir?
A) K→ IIL→ IIIM→ I
B) K→ IL→ IIM→ III
C) K→ IIL→ IM→ III
D) K→ IIIL→ IIM→ I
E) K→ IL→ IIIM→ II
- Cevap: A
5. Fizikte büyüklükler temel ve türetilmiş olmak üzere ikiye ayrılmıştır.Buna göre;I. Bir bardakta 10 mol su vardır.II. Demir parçasının ağırlığı dinamometrede 5 N olarak ölçüldü.III. Deniz suyunun sıcaklığı 19 °C’dir.IV. Kuzeye doğru giden arabanın hızı 25 m/s’dir.V. Basit elektrik devresinde ampulün direnci 120 ’dur.ifadelerinin temel ve türetilmiş büyüklük olarak sınıflandırılması aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) I ve III II, IV ve VB) I ve II III, IV ve VC) II, IV ve V I ve IIID) IV ve V I, II ve IIIE) I, II ve III IV ve V
- Cevap: A
6. Fizikteki büyüklüklerin vektörel ve skaler oluşlarına göre gruplama yapılırken tabloda hata yapılmıştır. Bu hatanın giderilmesi için hangi iki büyüklüğün yeri değiştirilmelidir?
A) Yer değiştirme - ZamanB) Hız - EnerjiC) Kütle - KuvvetD) İvme - SüratE) Kütle - Sürat
- Cevap: C
7. Ölçüm aletleriyle yapılan nicel gözlemin sonuçları objektif ve bilimseldir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi temel büyüklük olan fiziksel bir niceliktir?
A) Bugünkü hava sıcaklığı tahmini 18 °C.B) Otobüsün şoförü uçak gibi hızlı gidiyordu.C) Annem pazardan 2 kg elma aldı.D) Evden okula 15 dk ile 20 dk arasında yürüyorum.E) Otobüsün sürati 20 m/s’den daha fazlaydı.
- Cevap: C
- 8. Fizikte kullanılan bazı büyüklükler birimleriyle birlikte aşağıda verilmiştir.
- Zaman (saniye)
- Kuvvet (newton)
- Özkütle (kilogram/metreküp)
- Enerji (joule)
- Uzunluk (metre)
- Basınç (newton/metrekare)Bu büyüklüklerden hangileri temel büyüklüktür?
A) Özkütle - BasınçB) Zaman - UzunlukC) Kuvvet - ÖzkütleD) Enerji - KuvvetE) Basınç - Enerji
- Cevap: B
9. Madde ve enerji arasındaki etkileşimi inceleyen doğada gerçekleşen olaylarla ilgili mantıklı açıklamalar getirmeye çalışan bilim dalı aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?
A) KimyaB) FizikC) ArkeolojiD) BiyolojiE) Tarih
- Cevap: B
10. Aşağıdakilerden hangisi fizik biliminin alt dallarından biri değildir?
A) MekanikB) TermodinamikC) ElektrikD) BotanikE) Atom fiziği
- Cevap: D
11. Şekildeki sandık üç kişi tarafından aynı yön ve doğrultuda 3 N, 7 N ve 10 N’luk kuvvetlerle çekilmektedir. Sandığa etki eden bileşke kuvvet kaç Newton’dur? (Sürtünmeler önemsizdir.)
A) 10B) 17C) 20D) 23E) 25
- Cevap: C
12. Aşağıdaki ifadelerden hangisi vektörel bir büyüklüktür?
A) Fizik dersi süresi 40 dakikadır.B) Ankara’nın hava sıcaklığı 18 °C’dir.C) Rüzgarın hızı kuzeyden güneye doğru 72 km/h’dir.D) Suyun özkütlesi 1 g/cm3 dür.E) Bardaktaki su 1 litredir.
- Cevap: C
13. Aşağıdaki alanlardan hangisi fizik biliminin alt alanı değildir?
A) MekanikB) ZoolojiC) ElektrikD) TermodinamikE) Optik
- Cevap: B
14. Işık olaylarını ve ışığın saydam ortamlarda davranışını inceleyen fiziğin alt alanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) OptikB) Katı hâl fiziğiC) Atom fiziğiD) Nükleer fizikE) Mekanik
- Cevap: A
15. Uluslararası birim sistemine göre kütle birimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) MetreB) KilogramC) SaniyeD) KelvinE) Newton
- Cevap: B
16. “Bazı fiziksel büyüklükleri ifade etmek için yalnızca sayı ve birim yeterli değildir. Büyüklüğün yanında yöne de ihtiyaç vardır. Bu şekildeki büyüklükler vektörel büyüklük olarak ifade edilir.” Buna göre, aşağıdakilerden hangisi vektörel bir büyüklüktür?
A) Taşın kütlesi 2 kgB) Kitabın hacmi 120 cm3C) Odanın sıcaklığı 20 °CD) Doğuya doğru 25 N’luk kuvvetE) Suyun özkütlesi 1 g/cm3 tür.
- Cevap: D
17. Ülkemizde 1982 yılında nükleer enerjiden yararlanılmasını sağlamada öncü olması amacıyla kurulan bilimsel araştırma merkezi aşağıdakilerden hangisidir?
A) TÜBİTAKB) CERNC) ASELSAND) TAEKE) NASA
- Cevap: D
10. Aşağıdakilerden hangisi fizik biliminin alt dallarından biri değildir?
A) MekanikB) TermodinamikC) ElektrikD) BotanikE) Atom fiziği
- Cevap: C
19. Termodinamik; ısı, sıcaklık, özkütle, basınç gibi nicelikler arasındaki ilişkiyi inceler. Buna göre;I. buzulların erimesi,II. binaların dış yüzeylerinde yalıtım malzemesi kullanılması,III. sıcak su kaynaklarından enerji elde edilmesiolaylarından hangileri termodinamik ile ilişkilendirilebilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IIB) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: E
20. Aşağıdaki tabloda temel büyüklükler ve örnek ölçme araçları eşleştirilmiştir. Buna göre, hangileri doğru verilmiştir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) II ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: B
21. Vektörel ve skaler nicelikler içeren cümleler aşağıda verilmiştir.I. Okul sırası doğu yönünde duvara doğru 10 N ve 5 N’luk kuvvetlerle çekildi.II. Ankara’nın salı günü hava sıcaklığı 32 °C oldu.III. Ayşe’nin okul harçlığı 10 TL oldu.IV. Okul servisi güney yönünde 70 km/h hızla ilerliyordu.Buna göre, hangileri vektörel büyüklük içeren cümlelerdir?
A) I ve IIB) I ve IVC) II ve IIID) III ve IVE) II, III ve IV
- Cevap: B
9. Sınıf Çalışma Soruları Fizik 1. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok