9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236
Küresel ısınma sonucunda iklim değişikleri oluşur. İklim değişiklikleri, atmosferde normalde de var olan metan, azot protoksit, karbondioksit gibi sera gazlarının miktarının insan etkisi ile artması sonucunda iklim dengesinin bozmasına verilen isimdir. İklim değişikliğinde önemli konulardan biri de ozon tabakasının durumudur. Ozon, atmosferde troposfer ve stratosfer tabakalarında bulunmaktadır.
Stratosfer tabakası içerisinde doğal olarak bulunan ve atmosferdeki toplam ozonun %90’ını oluşturan stratosferik ozon, Güneş’ten gelen zararlı radyasyonu tutması nedeniyle koruyucu ve düzenleyici olmak üzere iki ayrı işleve sahip yararlı ozondur. Troposferdeki ozon, sanayi devrimi ile beraber hızla artan zararlı gazlardan dolayı insan kaynaklı olarak oluşan ve atmosferdeki toplam ozonun %10’unu oluşturan zararlı ozondur. Troposferik ozon, küresel iklim değişikliğinde rol oynayan sera gazları arasında yer alır. Radyasyonun atmosferde kalmasına neden olarak sera etkisini arttırır ve küresel iklim değişikliğine katkıda bulunur.
1.Troposferik ozonun oluşmasına sebep olan kimyasallar ve kaynakları nelerdir? Araştırınız.
- Cevap: Zararlı ozon kaynaklarından biri olan azot oksitler büyük çoğunlukla motorlu araçlardan, enerji santrallerinden, endüstriyel faaliyetlerden ve ticari aktivitelerden oluşmaktadırlar.
2.İnsan kaynaklı olan zararlı gazların doğaya daha az salınması için sanayi sektöründe ne gibi tedbirler alınabilir?
- Cevap: Zararlı gazların doğaya daha az salınması için fabrika bacalarına filtre takılabilir. Zararlı gazlar dönüştürülerek yararlı hâle getirilebilir. Atık sular arıtıldıktan sonra doğaya salınabilir. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılabilir.
3.Küresel ısınmanın doğa üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir? Araştırınız.
- Cevap:
İnsan sağlığı üzerindeki etkileri: Deri kanseri, katarakt ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.
Bitkiler üzerindeki etkileri: Ozon tabakasının incelmesi bitkide çiçeklerin ve meyvelerin azalmasına, suyun verimli kullanılmasının engellenmesine de sebep olur. Bitkileri hastalıklara, böceklere ve kuraklığa karşı hassaslaştırır ve zayıflatır. Ormancılık alanında da artan UVB radyasyonu, fidelerin yeşermesini azaltmaktadır.
Hava kirliliğine etkileri: Ultraviyole ışınların yüksek miktarları, havada bulunan kirleticiler arasındaki kimyasal reaksiyonları hızlandırarak kentsel hava kirliliğinde artışa neden olmaktadır. Artan hava kirliliği de özellikle astım hastaları ve yaşlılara ciddi zararlar vermektedir. Ayrıca birçok kırsal alan, orman ve tarla rüzgarlarla şehirlerden ve endüstriyel alanlardan taşınan kirleticilerden en az kentler kadar etkilenebilmek- tedir.
Hayvanlar üzerindeki etkileri: Ultraviyole ışınları özellikle balık larvası, karides, yengeç, deniz kestanesi, fitoplankton ve deniz bitkilerine zarar verir. Fitoplanktonlar; bir hücreli su yosunlarından oluşan, suda yaşayan bir bitki topluluğudur. Bu mikroskopik okyanus canlılarının kaybı, küresel iklimi dolaylı yoldan etkileyebilir. Çünkü bu canlılar atmosfere salınan karbondioksitin yaklaşık %80’i için depo görevi yaparlar. Bunların yok olması karbondioksitin atmosferik konsantrasyonunu ve sera etkisini arttırarak küresel iklimi değiştirir.
4.Zararlı ozon gazının oluşmasını önlemek için çevrenizdeki duyarlılığı arttırıcı neler yapabilirsiniz?.
- Cevap: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir..
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.