9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 205
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 205 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 205
Öğretmene Not: Aşağıdaki etkinlik sınıf ortamında yapıldıktan sonra öğrencilerin sorulara verdikleri cevapların arkadaşları tarafından yorumlanması sağlanmalıdır.
Seda, sıcak bir yaz günü anne ve babasıyla yolculuk yapmaktadır. Seda ve ailesi, bir dinlenme tesisinde mola verirler ve tesis bahçesindeki bir masaya otururlar. Seda tesis çalışanından bir bardak su, anne ve babası da şişede meyve suyu ister. Seda, buzdolabından getirilen meyve suyu şişelerinin dış kısımlarının buğulandığını görür. Kendisi için getirilen suyun ise ılık olduğunu fark eder ve buz ister. Getirilen buz parçasını bardağındaki suya bırakır. Suya bıraktığı buz parçasının hemen erimediğini, bir süre sonra erimeye başladığını ve zamanla tamamen eridiğini gözlemler.
Soruları yukarıdaki metinden yararlanarak cevaplayınız. (Buzun erime sıcaklığını 0 oC alınız ve ısıl etkileşimin sadece su ile buz arasında olduğunu kabul ediniz.)
1.Suya bırakılan buz parçasının ilk sıcaklığı hakkında ne söylenebilir?
- Cevap: Buzun hâl değiştirmesi için sıcaklığının 0 oC olması ve ısı alması gerekir. Buz parçası bir süre sonra erimeye başladığına göre ilk sıcaklığı 0 oC’nin altındadır.
2.Bardaktaki suyun son sıcaklığı hakkında ne söylenebilir?
- Cevap: Buz eridiğine göre sudan ısı almıştır. Buna göre suyun ilk sıcaklığı 0 oC’nin üstündedir. Suyun verebileceği ısı, buzun erimesine ancak yetmişse suyun son sıcaklığı 0 oC olur. Suyun verebileceği ısı, buzun erimesi için gerekenden fazlaysa suyun son sıcaklığı 0 oC’nin üzerinde olur.
3.Seda buz parçasını sıcaklığı 0 oC olan suya bıraksaydı su ve buzun son sıcaklıkları ile kütlelerindeki değişim ne olurdu? Sebebini açıklayınız.
- Cevap: Suya bırakılan buz parçasının sıcaklığı 0 oC’nin altında olduğundan, sıcaklığı 0 oC olan su hemen donmaya başlar. Bu durum üç şekilde sonuçlanabilir: Suyun bir kısmı donar ve su buz karışımı 0 oC de ısıl dengeye gelebilir. Suyun tamamı donar ve buz 0 oCde ısıl dengeye gelebilir.En son durumda ise bardaktaki suyun sıcaklığı ortam sıcaklığına eşit olur. Bu durumda buz eriyerek suya karışmış olur.
4.Şişelerdeki buğulanmanın sebebini açıklayınız.
- Cevap: Havadaki su buharı şişeye ısı vererek şişe üzerinde yoğunlaşır ve şişenin dış kısmı buğulanır.
5.Buğulu şişelere dokunulmadan uzun süre beklenseydi şişelerin dış kısımlarındaki buğu miktarı değişir miydi? Açıklayınız.
- Cevap: Getirilen buğulu şişelere dokunulmadan uzun süre beklensey- di buğulanma nedeni olan su molekülleri çevreden ısı alarak tekrar buharlaşır ve şişedeki buğulanma ortadan kalkardı.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 205 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.