9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 200
Aşağıda kütle (m), öz ısı (c) ve maddeye verilen ısı miktarları (Q) bilinen sistemler verilmiştir. Sistemleri inceleyiniz ve verilen boşlukları sisteme uygun biçimde doldurunuz.
1. Sistem: Aynı maddeden yapılmış, kütleleri sırasıyla m, 2m ve 3m olan cisimlere Q kadar ısı verildiğinde cisimlerin sıcaklık değişimleri sırasıyla AT1, AT2 ve AT3 olmaktadır. Bu sistemde maddelerin sıcaklık değişimlerinin büyüklük sıralaması …olur.
- Cevap: Çünkü Sistem: Bu sistemde maddelerin sıcaklık değişimlerinin büyüklük sıralaması AT1 > AT2 > AT3 olur. Çünkü maddelere eşit miktarda ısı verildiği için madde miktarı arttıkça birim kütleye düşen enerji azalır ve sıcaklık değişimi az olur.
2. Sistem: Eşit kütleli maddelerden yapılmış, öz ısıları sırasıyla c, 2c ve 3c olan cisimlere Q kadar ısı verildiğinde cisimlerin sıcaklık değişimleri sırasıyla AT1, AT2 ve AT3 olmaktadır. Bu sistemde maddelerin sıcaklık değişimlerinin büyüklük sıralaması… olur.
- Cevap: Çünkü Sistem: Bu sistemde maddelerin sıcaklık değişimlerinin büyüklük sıralaması AT1 > AT2 > AT3 olur. Çünkü maddelere eşit miktarda ısı verildiğinde eşit kütleli maddelerden öz ısısı küçük olanın sıcaklığı daha çok artar.
3. Sistem: Isı sığaları eşit olan cisimlere sırasıyla Q, 2Q ve 3Q kadar ısı verildiğinde cisimlerin sıcaklık değişimleri sırasıyla AT1, AT2 ve AT3 olmaktadır.
Bu sistemde maddelerin sıcaklık değişimlerinin büyüklük… sıralaması olur.
- Cevap: Çünkü Sistem: Bu sistemde maddelerin sıcaklık değişimlerinin büyüklük sıralaması AT3 > AT2 > AT1 olur. Çünkü ısı sığası aynı olan maddelerden daha fazla ısı enerjisi alan maddenin sıcaklık artışı en büyük olur.
2. Yönerge
Aşağıdaki soruları cevaplayınız
1 )1. Yönergede ulaşmış olduğunuz sonuçları değerlendirerek maddelerin sıcaklığında meydana gelen değişimin bağlı olduğu değişkenleri ifade eden bir matematiksel model oluştursaydınız elde ettiğiniz model ne olurdu?
- Cevap:
1. Sistem: Sıcaklık değişimi kütle ile ters orantılıdır.
2. Sistem: Sıcaklık değişimi öz ısı ile ters orantılıdır.
3. Sistem: Sıcaklık değişimi ısı ile doğru orantılıdır.
Bu sonuçlar değerlendirilerek Q = m . c . ΔT matematiksel modeli elde edilebilir.
2) Oda, mutfak, ofis gibi bir ortamda bulunan metel ayaklı ahşap masanın ayağını bi elinizle tutarken diğer elinizi masanın üstüne koyunuz. Ellerinizle hissettiğiniz sıcaklıklar arasında bir fark var mı? Tutmaya devam ettiğinizde hissettiğiniz sıcaklıklarda bir değişiklik oluyor mu? Yaptığınız bu ufak deneyle ulaşabildiğiniz sonuçlar nelerdir?
- Cevap: Masanın her yeri aynı ortamda bulunduğu için aynı sıcaklıktadır. Masanın oda sıcaklığında olduğu düşünülürse vücut sıcaklığından daha soğuk olduğu için dokunulduğunda masa ellerden ısı alacaktır. Ancak öz ısısı küçük olan metal, öz ısısı büyük olan ahşaba göre ısıyı daha hızlı alacağından dokunulan elin sıcaklığını daha hızlı düşürür ve bu sebeple ilk anda daha soğuk hissedilir. Masanın ayakları ve üstü aslında aynı sıcaklıkta olduğu için ellerden alacakları ısı miktarı da aynıdır. Bu sebeple, dokunulmaya devam edildiğinde bir süre sonra ısı alışverişi son bulacak ve her ikisi de aynı sıcaklıkta hissedilmeye başlanacaktır. Bu deneyle öz ısısı büyük olan maddelerin yavaş ısındığı, öz ısısı küçük olan maddelerin hızlı ısındığı ve en önemlisi sıcaklık konusunda hislere değil, ölçüm aletlerine güvenilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılabilir.
3) Ocakta pişen yemeğin içinde unutulan metal kaşık, dokunulduğunda el yakarken tahta kaşık el yakmamaktadır. Bu olayın nedenini oluşturduğunuz matematiksel modelden faydalanarak açıklayınız.
- Cevap: ) Q = m . c . ΔT bağıntısına göre sıcaklık değişimi öz ısı ile ters orantılıdır. Tencerenin içinde unutulan metal kaşığın öz ısısı küçüktür ve sıcaklığı çok artıp el yakar. Tahta kaşığın öz ısısı büyük olduğundan sıcaklığı az artar ve el yakmaz.
9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 200 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.