9. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44
“9. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44
İyi tanımlanmış, birbirinden farklı nesneler topluluğuna (yığınına) küme denir. Buradaki nesne soyut ya da somut olabilir.
1.ÖRNEK
Aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri bir küme belirtir? Nedeniyle açıklayınız.
I. Bazı çiçekler
II. 5 ten küçük doğal sayılar
III. En güzel aylar
IV. Okulumuzdaki yeşil gözlü öğrenciler
V. Ülkemizde Akdeniz’e kıyısı olan iller
ÇÖZÜM
I ve III. maddelerde verilen ifadeler, kişiye göre farklı gruplar oluşturabileceği için küme belirtmez. II, IV ve V. maddeler iyi tanımlandığı için birer kümedir.
Kümeyi oluşturan nesnelerin veya sembollerin her birine kümenin elemanları adı verilir. Kümeler genellikle büyük harflerle gösterilir.
a, A kümesinin elemanı ise bu durum a ! A ile gösterilir ve a eleman A diye okunur. a, A kümesinin elemanı değil ise a Z A şeklinde gösterilir ve bu durum a elemanı değil A diye okunur.
2. ÖRNEK
A kümesi, 3 ten küçük doğal sayılar olsun. A kümesinin elemanlarını ve bu kümeye ait olmayan üç doğal sayıyı belirtiniz.
ÇÖZÜM
A kümesi, 3 ten küçük doğal sayılar şeklinde verildiğinden 0, 1, 2 A kümesinin elemanlarıdır. Bu durum 0 ! A,1 ! A, 2 ! A şeklinde gösterilir. 3 ve 3 ten büyük doğal sayılar, A kümesinin elemanı olmadığı için örneğin 3 Z A, 4 Z A, 5 Z A şeklinde gösterilir.
Kümeler, yaygın olarak üç farklı yolla gösterilir:
I) Liste Yöntemi ile Gösterim
Kümeyi oluşturan bütün elemanların ” } parantezinin içerisinde aralarına virgül konularak gösterilmesidir.
II) Venn Şeması Yöntemi ile Gösterim
Kümeyi oluşturan bütün elemanların kapalı bir eğri içerisinde önüne • konularak gösterilmesidir.
III) Ortak Özellik Yöntemi ile Gösterim
Genellikle eleman sayıları çok olan kümelerin gösterilmesinde kullanılır. Kümenin bütün elemanlarının sahip olduğu ortak özelliğin matematiksel veya sözel bir ifade ile gösterilmesidir.
A = ” x|p( x )} Burada x | ifadesi x öyle ki diye okunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.