“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 194 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194

B) Aşağıdaki tabloda bazı bileşiklerin çevreye ve insan sağlığına etkileri verilmiştir. Yukarıdaki tabloda atmosferi kirleten gazlar ve bu gazların çevreye, insan sağlığına etkileri verilmiştir. Buna göre; 2. Atmosferde sera etkisi yapan gazlar hangileridir?
  • Cevap: CO2, N2O
3. Hangi gazlar akciğer ve solunum yolu hastalıklarına neden olur?
  • Cevap: CO, NO
4. Hangi gazlar asit yağmurlarını oluşturur?
  • Cevap: SO2, S03
5. Asit yağmurları çevreye nasıl etki yapar?
  • Cevap:
C) Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 6. Suyun canlılar için önemini açıklayınız.
  • Cevap: Su, insanlar başta olmak üzere bitki ve hayvanların en önemli yaşam kaynağıdır. Canlılardaki biyokimyasal olayların tümü sulu ortamda gerçekleşir. Suyun; akıcılık, adezyon, kohezyon gibi özellikleri vardır. Su aynı zamanda çok iyi bir çözücüdür. Karıştırıldığı maddeleri az ya da çok çözer. Bu sayede sürekli mineraller alınabilir. Suyun bu önemli özellikleri canlılığın devamlılığı için hayati öneme sahiptir.
7. Ağır metal ve pillerin toprak ve su kirliliğine etkilerini açıklayınız.
  • Cevap: Özellikle pil ve akü yapımında kullanılan Mn, Zn, Co, Hg, Cd, Ni, Pb, Cr gibi ağır metaller toksik ve kanserojen maddelerdir. Atık pil ve aküler toprağa karışırsa bitkilere, bitkilerden diğer canlılara geçer. Ayrıca yağmur sularıyla karışarak su kaynaklarına ulaşır. Pil atıkları ve aküler çevreye atılmamalıdır. Bu atıklar toplanarak geri dönüşümle başka kimyasal ürünlere dönüştürülmelidir.
8. Su tasarrufu için alınacak önlemleri yazınız.
  • Cevap: Uygun tesisatlar kullanılmalı bozuk musluklar tamir edilmeli ve sürekli açık tutulmamalıdır. Bulaşık ve çamaşır elde değil biriktirerek makinede yıkanmalıdır. Sebze ve meyvelerin yıkandığı sularla çiçek ve ağaçlar sulanmalıdır. Araç yıkama ve bahçe sulama gibi faaliyetler uygun zamanlarda yapılmalıdır. Damlama sulama yapılmalıdır. Atık sular arıtılarak yeniden kullanılmalıdır. Suyu kirleten maddeler çevreye atılmamalıdır.
9. Sert su nedir? Sert suları yumuşatmak için neler yapılmalıdır?
  • Cevap: İçerisinde Ca2+ ve Mg2+ katyonlarını çok miktarda bulunduran sulara sert su denir. Geçici sertlik kaynatma gibi basit işlemlerle giderilebilir. Sulardaki Mg2+ ve Ca2+ iyonlarından oluşan bu kalıcı sertlik Na2CO3 (soda) kullanılarak giderilir.
10. Hava kirliliğine sebep olan gazlar nelerdir?
  • Cevap: Fosil yakıt olan kömür ve petrolün yanması ile oluşan azot oksitler (NOx), kükürt oksitler (SOx), CO ve CO2 gazları havayı kirleten gazlardır.
11. Asit yağmurlarının oluşumunu açıklayınız.
  • Cevap: Ametal oksitlerinin oksijence zengin olanları SO2, SO3, CO2 ve NO2 havadaki su buharı ile birleşerek asit yağmurlarına neden olur.
12. Asit yağmurlarını önlemek için neler yapılmalıdır?
  • Cevap: Hava kirliliğine neden olan fosil yakıtların kullanımı azaltılmalı, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı. Fabrikalardan çıkan baca gazları filtre edilmeli. Planlı yapılaşma sağlanmalı. Ormanlar korunmalı ve yeşil alanlar arttırılmalı. Binaların dış cepheleri yalıtım malzemeleri ile kaplanarak ısı kayıpları engellenmeli. Konut ve araçların kalorifer sistemlerinde, yanma sistemleri geliştirilerek yakıtların tam yanması sağlanmalı.
13. Ozon tabakasının incelmesine neden olan olayları açıklayınız.
  • Cevap: Sprey, deodorant gibi aerosollerde kullanılan itici gazlar, Şimşek çakması ve uçak motorlarının yüksek ısısı nedeniyle oluşan azot oksitleri, soğutucularda kullanılan kloroflorokarbon bileşikleri ozon tabakasının incelmesine yol açar.
14. Su ve toprak kirliliğine sebep olan atıklar nelerdir? Açıklayınız.
  • Cevap: Başlıca su ve toprak kirleticiler; plastik, detarjan, organik sıvı, ağır metal, pil ve endüstriyel atıklardır.
15. Çevreye zararlı maddelerin etkilerinin azaltılması konusunda çözüm önerilerini yazınız.
  • Cevap: Çevrenin kirlenmesinin nedeni insanlardır. Bütün bu çalışmalar ve alınması gereken tedbirlerin yanında yapılması gereken en önemli şey; insanların, çevrenin korunması konusunda bilinçlendirilmesidir.
16. Su tasarrufunun ekolojiye katkıları nelerdir?
  • Cevap: Su tasarrufu ekolojik dengenin en önemli etkenidir. Doğadaki su kaynaklarını ekonomik kullanmak bozulan ekoloji dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
17. Geri dönüşüm tesislerinin ekonomiye ve ekolojiye katkıları nelerdir?
  • Cevap: Geri dönüşüm, doğal kaynakların daha az kullanılmasını, çevre kirliliğinin azaltılmasını sağlar. Ekonomiye önemli bir katkı sağlar.

9. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 194 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.