9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104
“9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 104 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104
OKUMA METNİ
Con Ahmet’in Makineleri
Eskiden öyle derlerdi devridaim makinelerine. Şimdilerde adları değişse de, bedavadan enerji sağlayacak düzenek meraklılarının sayısıyla, bunları elbet günün birinde çalıştıracakları konusundaki inanç ve azimleri aynen yerinde duruyor. (ABD) Lock Haven Üniversitesi’nin hazırladığı sanal Çalışamaz Makineler Müzesi, böyle makinelerle dolu. Ama hiçbiri çalışmıyor. Çünkü makinelerin mucitleri, bazı temel fizik ilkelerini unutmuşlar ya da dikkate almamışlar. Siteyi yöneten emekli fizik profesörü Donald Sima- nek, (Danıld Simanek) düzeneklerden birçoğunu tarih kitaplarından aktarmış. Ötekileri de siteyi ziyaret edenler göndermişler. Prof. Simanek, fiziğin temel kurallarından yararlanarak müzedeki her parçayı tek tek inceliyor ve neden çalışamayacağını açıklıyor. Bazılarını açıklamadan önce de ziyaretçileri tasarımdaki ve arkasında yatan düşüncedeki hataları bulma konusunda kendilerini sınamaya çağırıyor. Sitedeki köşelerden birinde de devridaim makinelerine itki sağlayan yanlış bilgiler sıralanarak düzeltiliyor [4.3]. Kitabı pdf dosyası üzerinden inceliyorsanız ekran görüntüsüne tıklayınız (Sayfa 46).
4. 5. Enerji Kaynakları
Günlük hayatın parçası hâline gelmiş eylemlerin neredeyse tamamında enerji dönüştürülmektedir. Isınmak, serinlemek, araçla seyahat etmek, müzik dinlemek, televizyon izlemek vb. gibi faaliyetlerle farkında bile olmadan enerji harcanır. Toprakta besinleri üretmek, işlemek ve nakletmek için de enerji gerekir. Milyonlarca konutta ve endüstriyel amaçlarla kullanılan enerji de dikkate alındığında enerjinin önemi hakkında fikir oluşacaktır.
Enerji, dünya siyasetinin belirleyici faktörlerinden biridir. Bu stratejik güce sahip olmak, üretimine yön vermek amacıyla büyük acılara yol açan savaşlar yaşanmaktadır. Devletler gelecekteki tahmini nüfus değerlerine ve enerji ihtiyaçlarına göre enerji politikalarını belirler ve strateji planlarını oluşturur.
Ülkemizde 2016 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre 261,7 TWh elektrik enerjisi üretilmiştir (Şekil 4.14). Bu üretimin kaynaklara göre dağılımı grafikte gösterilmiştir. Bu, dünya üretiminin %1.1’ine ve 17. üretim sırasına denk gelmektedir [4.4].
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 104 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.