
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101


“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 101 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101
2. Aktif Taşıma
Aktif taşımada hücre zarından geçebilecek büyüklükteki molekül ve iyonlar, yoğunluğunun az olduğu taraftan yoğunluğunun çok olduğu tarafa doğru seçici geçirgen zar yardımıyla taşınır. Taşıma, yoğunluk derecesine zıt yönde olduğu için ATP harcanır, enzim kullanılır (Görsel 2.46). Dolayısıyla aktif taşıma sadece canlı hücrelerde gerçekleşir. Örneğin böbrekten süzülen yararlı moleküllerin kan dolaşımına geri emilimi, sindirim ürünlerinin bağırsaktan emilimi aktif taşıma ile gerçekleşebilir.
Büyük Moleküllerin Taşınması
Bazı moleküller hücre zarından pasif ya da aktif olarak taşınamayacak kadar büyüktür. Bu durumda endosi- toz ve ekzositoz adı verilen mekanizmalar yardımıyla taşınım sağlanır. Her iki olayda da yoğunluk farkına bağlı olmaksızın tek yönlü taşıma gerçekleşir. Taşıma sırasında ATP harcanır.
1. Endositoz
Hücre zarındaki porlardan geçemeyecek kadar büyük olan maddelerin hücre zarındaki cepler aracılığıyla hücre içine alınmasına endositoz denir. Enzimlerin kullanıldığı bu olay sırasında ATP harcanır. Hücre zarı endositoz olayı sırasında biraz küçülür. Hücre çeperine sahip olan canlılarda endositoz gerçekleşmez. Büyük katı moleküllerin ve partiküllerin hücre zarının dışa doğru çıkıntı yaparak oluşturduğu yalancı ayaklar ile hücre içine alınmasına fagositoz denir (Görsel 2.47). Büyük ve suda çözünebilen moleküllerin sıvı damlacıklar hâlinde pinositoz cepleri ile hücre içine alınmasına pinositoz denir (Görsel 2.48). Örneğin amip endositoz yoluyla beslenir.
2. Ekzositoz
Hücre zarından geçemeyecek kadar büyük olan moleküllerin, hücre içinden hücre dışına doğru taşınmasına ekzositoz denir (Görsel 2.49). Ekzositozda da maddelerin taşınım yönü yoğunluk farkına bağlı değildir. Ekzositozun gerçekleşebilmesi için hem enzimlere gereksinim duyulur hem de ATP harcanır. Madde dışarı doğru atılırken hücre zarının yüzeyi büyür. Hücrede üretilen enzim ve hormonların salgılanması, boşaltım kofullarında bulunan çeşitli atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve hormonların kana verilmesi gibi olaylar ekzositoz ile gerçekleşir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 101 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.