“9. Sınıf Düşünme Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Düşünme Eğitimi Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 77

Sorgulama Soru: Aşağıdaki açıklamalardan yararlanarak soruları cevaplayınız. Yokluk Kanıt Olduğunda Biri Mısırlı biri Yunan iki arkeolog, hangisinin daha gelişmiş bir medeniyetten geldiği konusunda tartışmaktadır. Yunan şöyle der: “Korint’te kazı yaparken şehrin altına döşeli bakır kablolar bulduk. Bu MÖ 6. yüzyılda telefona sahip olduğumuzu kanıtlar!” Mısırlı cevap verir: “Biz de Gize’de antik kentin altını kazdık ve hiç kabloya rastlamadık. Bu da onların çoktan kablosuz bağlantıya geçmiş olduklarının kanıtıdır!” Alice Harikalar Diyarında Güvercin: Sen bir yılansın ve bunu inkâr etmen bir işe yaramaz. Neredeyse ömründe ağzına yumurta koymadığını söyleyeceksin. Alice (Alis): Elbette yumurta yedim ama bilirsin ki küçük kızlar da yılanlar kadar çok yumurta yer. Güvercin: Öyleyse onlar da bir tür yılan demektir. Kim Daha Güvenilir? Yolda Levent ile karşılaşan İlyas şaşkınlıkla haykırır: “Levent, ben seni öldü biliyordum.” “Yok yahu!” der Levent gülerek “Gördüğün gibi hayattayım.” “Mümkün değil!” der İlyas. “Bana senin öldüğünü söyleyen adam senden daha güvenilir birisiydi.” Sorgulama Mehmet Akif’in Mesleği Mehmet Akif Ersoy’la tartışan birisi tartıştıkları siyasi konunun Akif’in uzmanlık alanı dışında olduğunu ve onun siyasetten anlayamayacağını ima etmek amacıyla “Affedersiniz ama siz baytar değil miydiniz?” der. Mehmet Akif Ersoy’un cevabı şöyle olur: “Evet, hayırdır? Bir yeriniz mi ağrıyor?”
  • Cevap:
Soru: Açıklamalarda yer alan akıl yürütme hatalarını tespit ederek hataların sebeplerini tartışınız.
  • Cevap:
Akıl yürütme hataları
  • Mısırlı-Yunan tartışması: Mısırlı arkeolog, hiçbir kanıt bulunmamasını, kablosuz teknolojiye geçildiğinin kanıtı olarak sunuyor. Bu, yokluktan bir sonuç çıkarma hatasıdır.
  • Güvercin-Alice diyaloğu: Güvercin, Alice’in yumurta yemesini yılan olmasına dayandırıyor. Bu, yanlış genelleme ve kategori hatasıdır.
  • İlyas-Levent diyaloğu: İlyas, Levent’i öldü sanan kişiyi daha güvenilir kabul ediyor. Burada, tanıdığı kişiyi göz ardı ederek yanlış kıyas yapıyor.
  • Mehmet Akif diyaloğu: Akif'in mesleğini siyasette yetkin olmamakla ilişkilendirme, yanlış otoriteye başvurma hatasıdır.
Soru: Farklı mecralarda (sosyal medya, televizyon, dergi, kitap, gazete, aile içi iletişim vb.) karşılaştığınız akıl yürütme hatalarına örnek veriniz.
  • Cevap: Sosyal medyada bir ünlünün bir konuda fikir beyan etmesi, onun o konuda uzman olduğunun varsayılmasıdır. Bu bir otoriteye başvurma hatasıdır. Televizyonda, bir ürünün reklamında "herkes kullanıyor" diye belirtilmesi, sürü psikolojisi ile yapılan bir akıl yürütme hatasıdır.
Soru: Günlük yaşamda karşılaşılan hatalı akıl yürütmelerin düşünme sürecinizi nasıl etkilediğini tartışınız.
  • Cevap: Hatalı akıl yürütmeler, düşünceyi yanlış yönlendirebilir ve mantıksız sonuçlara götürebilir. Bu hatalar, olayları objektif şekilde değerlendirmeyi zorlaştırarak, yanıltıcı inançlar ve kararlar almamıza yol açabilir.

9. Sınıf MEB Yayınları Düşünme Eğitimi Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.