“9. Sınıf Düşünme Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Düşünme Eğitimi Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 163


Soru: Arkadaşınızdan gelecek bu iki eleştiriye nasıl cevap verirsiniz?
  • Cevap: İkinci eleştiriyi dinler ve hatamı kabul ederek durumu düzeltmeye çalışırım. Duygularını anlamaya çalışır ve bir daha onu incitmemeye özen gösteririm.

Soru: Sizce eleştiri nasıl olmalıdır?
  • Cevap: Eleştiri açık, yapıcı ve samimi olmalıdır. Kişiyi suçlamadan ve kırmadan, onun davranışını düzeltmesine yardımcı olmayı amaçlamalıdır.

Soru: Eleştiride bulunurken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için aşağıdaki ölçütleri okuyunuz. Eleştiride başka nelere dikkat edilmesi gerektiğini tartışınız. Üzerinde uzlaştığınız ölçütleri listeye ekleyiniz. 3 MADDE EKLE
Eleştiride Kullanılacak Ölçütler • Eleştirirken tarafsız bir tavır sergilenmelidir. • Eleştirilen konunun zayıf/olumsuz yönleri kadar güçlü/olumlu yönleri de vurgulanmalıdır. • Daha iyi olanın ortaya çıkmasına çalışılmalı, başka bir deyişle yıkıcı değil yapıcı olunmalıdır. • Öne sürülen görüşler gerçeklere, argümanlara ve örneklere dayanmalıdır. • Düşünceler açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir. • Kişilerin hak ve özgürlükleri dikkate alınmalıdır.
  • Cevap:
Eleştiri yapılırken kişinin onurunu kıracak bir üslup kullanılmamalıdır. Eleştiride çözüm önerileri sunularak yapıcı bir yaklaşım benimsenmelidir. Eleştiriler, zamana ve mekâna uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Soru: Aşağıdaki açıklamaları eleştiriniz. Bu eleştirilerinizin yukarıda verilen ölçütlere uygun olup olmadığını değerlendiriniz. • Yaşanan sel felaketinde akıntıya kapılan, sel sularında sürüklenen ve kurtarılmak için elini uzatan yaşlı adamı kurtarmak yerine cep telefonu ile görüntülemeye devam eden insanlar var. • Ayşe öğretmen, öğretmenler odasındaki arkadaşlarına "Öğrencilerim artık gerektiği kadar kitap okumuyor. Öğrendiklerinin çoğunu ekranlardan, genel ağdan öğreniyor. Bir süre sonra bizim yerimizi yapay zekâ alacak galiba." der. • Albert Einstein çocukken disleksi nedeniyle konuşma ve okumada büyük zorluklar yaşar. Öğretmenleri onun zihinsel engelli ve asosyal olduğunu düşünürler hatta bir öğretmen, Einstein'ın babasına "Ne yaparsa yapsın, asla bir işe yaramayacak." der. • Beden eğitimi dersi öğretmeni Volkan, basketbol takımındaki öğrencileri gösterdikleri düşük performanstan dolayı cezalandırarak onların çalışma sürelerini bir hafta boyunca otuz dakika uzatır.
  • Cevap:

Verilen Açıklamalara Eleştiriler ve Değerlendirme:
  • Sel felaketindeki insanların davranışı: Bu davranış, insan hayatının değerini hiçe sayan bir tavırdır. O an yardıma öncelik verilmesi gerektiği açıkça ifade edilmeli ve insanlara acil durumlarda etik değerlerin önemi hatırlatılmalıdır. Bu eleştiri, yukarıdaki ölçütlere uygundur çünkü yapıcı ve gerçeğe dayanır.
  • Ayşe öğretmenin yorumu: Ayşe öğretmenin tespiti teknoloji çağının etkilerini ele alması açısından değerlidir, ancak çözüm odaklı bir öneri sunulmamıştır. Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yöntemler geliştirilmesi gerektiği vurgulanmalıdır. Eleştiri yapıcı olduğu için ölçütlere uygundur.
  • Einstein'ın çocukluk dönemi: Einstein’a yapılan eleştiriler, önyargıya dayalı ve haksızdır. Öğretmenlerin öğrencilerin farklılıklarını anlaması ve onları destekleyici bir tavır takınması gerektiği belirtilmelidir. Bu eleştiri gerçeklere ve çözüm önerisine dayandığı için ölçütlere uygundur.
  • Volkan öğretmenin cezalandırma yöntemi: Öğrencilerin düşük performansı cezalandırma yerine motive edici yöntemlerle iyileştirilmeli, bireysel farklılıklar dikkate alınmalıdır. Bu eleştiri, yapıcı olduğu ve çözüm önerisi sunduğu için ölçütlere uygundur.

9. Sınıf MEB Yayınları Düşünme Eğitimi Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.