Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 73 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Burada Arafat’tan haccın bir esası olarak değil, sadece bir mekân olarak söz edilir. Dolayısıyla haccın en büyük şartı olan Arafat’ta vakfe sünnetle belirlenmiştir. Sünnet Kur’an’da namaz, oruç, zekât gibi ibadetlerin ayrıntılarını açıklamanın yanı sıra Kur’an’da bulunmayan hususlara da açıklık getirmiştir. Örneğin Kur’an-ı Kerim’de ehli eşeklerle yırtıcı kuşların etinin yenmesini haram kılan herhangi bir ayet yoktur. Ancak bunların etinin yenmesi sünnetle yasaklanmıştır. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bir ibadeti farz kılma yetkisi sadece Yüce Allah’a (c.c.) aittir. Sünnet ise bunların nasıl ve ne şekilde yapılacağını gösterir. Belli zamana, şekil ve kurallara bağlı ibadetler, İslam dininin değişime açık olmayan sahasını oluşturur. Bu ibadetler Kur’an-ı Kerim’in emrettiği, Hz. Peygamber’in de (s.a.v.) sünnetiyle şekil ve sınırlarını çizdiği biçimde yerine getirilmelidir. Zaman ve şartların değişmesi hiç kimseye ibadetlerin şeklini, biçimini, mahiyetini değiştirme yetkisi vermez. Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından belirlenen biçim, şekil ve mahiyet ibadetlerde birliği, düzeni ve yapılabilirliği sağlamaktadır.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetinde, Kur’an’da da ilkesel olarak yer alan bazı temel ilkeler vardır. Bu ilkelere dikkat etmek ibadetin dindeki yeri ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetine uygunluk açısından önemlidir. Bunlardan biri ibadetlerde denge yani itidal ilkesi dir. İbadetlerde maddi ve ruhi hayat arasındaki dengeyi korumak ve aşırılıktan kaçınmak esastır. Buna göre din ve dünya arasında bir denge vardır. Hz. Peygamber’in (s.a.v.); “Dinde aşırılıktan sakınınız. Sizden öncekiler ancak dindeki aşırılıkları sebebiyle helak oldular.” ve “Ey insanlar! Size orta yol gerekir. Siz bıkmadıkça Allah asla bık- maz.” gibi hadislerinde bu dengeye vurgu yapılır. Bir Müslümanın yerine getirmek zorunda olduğu farz veya vacip ibadetlerin zamanı, miktarı ve yapılış biçimi belirlidir. Bunun dışındakiler ise nafile olarak adlandırılır. Müslüman bir kişi bu ibadetleri imkân ve gücüne göre dilediği kadar yapabilir. Yerine getirdiği oranda da Allah’a (c.c.) yakın olur. Hz. Peygamber (s.a.v.), daha fazla ibadet yapma niyeti ve isteğiyle kişinin bedenine aşırı bir şekilde yüklenerek eziyet etmesine, yemek, içmek, uyumak, evlenmek gibi tabii ihtiyaçlarını terk etmesine izin vermemiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!