Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 64 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Kur’an-ı Kerim’de ibadet, daha çok kulluk etmek başta olmak üzere boyun eğmekle birlikte itaat, yaratıcıyı tanımak, tesbih, zikir gibi anlamlarda kullanılır. Kur’an’da inananlardan; “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın…”’, “Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah’ım. Benden başka ilah yoktur. Bana kulluk et…” ve “.Ey kavmim! Allah’a kulluk edin. Sizin ondan başka ilahınız yoktur…” gibi pek çok ayette Yüce Allah’a (c.c.) ibadet ve kulluk etmeleri istenir. İbadet etmek hususunda kişinin kibirlilik göstermemesi de vurgulanır.00′ İbadet etmek, Yüce Allah’ın (c.c.) emri ve insanların dinî bir görevidir. Çünkü insanın yaratılış amacı ona inanıp ibadet etmektir. Bununla ilgili olarak Kur’an’da şöyle buyrulur: “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” Hz. Peygamber de (s.a.v.) pek çok hadisinde inanan kişinin ibadet etmekle yükümlü olduğunu bildirir. Muaz b. Cebel (r.a.) ile Hz. Peygamber (s.a.v.) arasında geçen şu konuşma bunun güzel bir örneğidir: Hz. Peygamber (s.a.v.), “Ey Muaz! Allah’ın kulları üzerindeki hakkını ve kulların Allah üzerindeki hakkını bilir misin?” diye sordu. Muaz, ‘Allah (c.c.) ve Resulü (s.a.v.) daha iyi bilir.’ dedi.

Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Allah’ın kulları üzerindeki hakkı, Allah’a ibadet etmeleri ve ona hiçbir şeyi ortak koşmamalarıdır. Kulların Allah üzerindeki hakkı ise kendisine ortak koşmayan kimselere azap etmemesidir.” Allah’ın (c.c.) kulları üzerindeki hakkı diye tanımlanan ibadet, insanın yaratılış amacını ifade etmektedir. İbadetin Allah’ın (c.c.) kulları üzerindeki hakkı olması, insanın sahip olduğu her şeyi kendisine veren Allah’a (c.c.) şükrederek yaşamasını gerektirir. Bu çerçevede Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “Hepiniz her gün, her bir eklemi karşılığında bir sadaka (borcu) bulunarak sabahlar. (Kişinin kıldığı) her namaz kendisi için bir sadakadır. (Tuttuğu) her oruç bir sadakadır. (Yaptığı) her hac bir sadakadır. Her tesbih bir sadakadır, her tekbir sadakadır.” Dolayısıyla inanan insan, her gecenin sabahında uyanabilmesini sağlayanın Yüce Allah (c.c.) olduğunu unutmamalı, ibadet ederek bu bilincini her zaman korumalıdır.

İbadet eden kişi, Allah’ın (c.c.) emrini yerine getirmiş olur. Onun verdiği nimetlere karşı şükrünü sunmuş arzularını ve sonsuz isteklerini kontrol altına almış olur. Kişi sadece Yüce Allah’a (c.c.) ibadet ederek özgürleşir. Diğer taraftan Yüce Allah’a (c.c.) İbadet etmenin pek çok bireysel ve toplumsal faydası da vardır. Örneğin ibadet, insanı Allah’a (c.c.) yaklaştırır. Allah’a (c.c.) olan inancını pekiştirir. Ona olan sevgisini artırır. Ahlakını güzelleştirir. Kötü duygularını yok eder. Kötü söz, iş ve davranışlardan alıkoyar. Sabrı, diğer gamlığı ve sorumluluğu öğretir. İnsanın hayatta çeşitli sıkıntı ve zorluklarla karşılaşıp ümitsizliğe düştüğü anlar olabilir. Bu gibi durumlarda insan, Allah’ı (c.c.) kendine daha yakın hisseder. Onun rahmetine ve güvenine sığınarak huzura kavuşur. Kur’an’da bununla ilgili olarak, “.Bilesiniz ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.”  buyrulur. Kişinin Yüce Allah’a (c.c.) güvenmesi, kendisine ve çevresine olan güveninin artmasına da katkı sağlar. İbadet, insanlar arasında kaynaşmaya katkıda bulunur. Sosyal yardımlaşmayı teşvik eder. Bunlar, onun mutlu ve huzurlu olmasına yardımcı olur. Yine Allah (c.c.), emirlerine uyup kendisine ibadet

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!