Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Gezegen Yayıncılık

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 37 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Âdet, yol, kanun, şeriat, millet, mezhep: Örneğin “…Yoksa kralın kanunlarına göre kardeşini alıkoyamazdı…” ve “De ki: Şüphesiz Rabb’im beni doğru bir yola, dosdoğru bir dine, Hakk’a yönelen İbrahim’in dinine iletti…” ayetlerinde din bu anlamlarda kullanılmıştır. Kur’an’da din kelimesi yukarıdaki dört anlam grubundan birini veya birkaçını ifade ettiği gibi yer yer bu gruplardaki anlamların tamamını içeren bir nizamı da belirtir. Bu nizamı ifade etmek üzere “ed-di- nü’l-kayyim (dosdoğru din), dinü’l-hak (hak din), dinullah (Allah’ın dini)” gibi özel tabirler de kullanılır. Diğer taraftan Kur’an-ı Kerim’de din kelimesi hem uluhiyyeti hem de ubudiyyeti ifade eder. Buna göre din, yaratıcı ve ibadet edilmeye layık olan Allah’a nispetle “hâkim olmak, itaat altına almak, hesaba çekmek, ceza-mükâfat vermek”; yaratılan ve ibadet eden kula nispetle “boyun eğmek, aczini anlamak, teslim olmak, ibadet etmek”tir. Nihayet din bu iki taraf arasındaki ilişkiyi düzenleyen kanun, nizam ve yoldur.İslam bilginleri dinin tanımını daha çok Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetleri, İslam inançlarını ve dinin gönderiliş amaçlarını  dikkate alarak yapmışlardır. Onların tarifleri diğer disiplinlerce yapılan tanımlara göre dinin yapısına daha yakın ve uygundur. İslam bilginlerinin tanımlarında esas açısından bir ortaklık vardır. Örneğin Seyyid Şerif Cürcani dini, “Din, akıl sahiplerini peygamberlerin bildirdiği şeyleri kabule çağıran ilahi bir kanundur.” diye tarif eder. Tahanevi dini, “Din akıl sahiplerini kendi iradeleriyle bu dünyada ve öte dünyada kurtuluşa yönlendirir.” şeklinde tanımlar. Ahmet Hamdi Akseki ise bu iki tanımı da içerek şekilde şöyle tanımlar: “Din, Allah’ın peygamberleri aracılığıyla gönderdiği ve akıl sahibi şuurlu insanları, kendi hür irade ve arzularıyla hayırlı olan şeylere yönlendiren, ilahi kanunlar bütünüdür.”(8) Bu tanımlarda şu hususlar yer alır:

♦ Din, Yüce Allah (c.c.) tarafından gönderilmiştir.
♦ Din, Yüce Allah’ın (c.c.) insanlar arasından seçtiği peygamberleri aracılığıyla gönderilmiştir.
♦ Dinin temel amacı, insanları dünya ve ahirette mutlu kılmaktır.
♦ Dini, insan kendi hür irade ve arzusuyla kabul eder.
♦ Din, iyiyi kötüden ayırt edebilecek akıl yetisine sahip insanlara hitap eder.

Çeşitli disiplinlerde bilimsel araştırmalar yapan pek çok kişi dini kendi alanına göre tanımlamıştır. Örneğin konuya din sosyolojisi açısından yaklaşan Emile Durkheim (Emil Durkaym) dinin toplumdaki sosyal işlevini esas alarak “Din, bir cemaatin meydana gelmesini sağlayan ayin ve inançlar sistemidir.” diye tanımlar. Bir felsefeci olan Rudolf Otto ise dini, “Din, insanın kutsal saydığı şeylerle olan ilişkisidir.” diye tarif eder. Bir kültür antropoloğu olan Edward B. Tylor (Edvırd Taylor) ise “Din, ruhi varlıklara inançtır.’’ diye tanımlar. Gerek çeşitli disiplinlerin uzmanları gerekse İslam bilginlerince yapılan din tanımlarındaki ortak unsurlardan hareketle dini şöyle tanımlayabiliriz: “Din, insanların mutlu bir hayat sürmesini amaçlayan Allah’ın veya din kurucularının kutsal kitaplarda yer alan sözlerinden, insanların bu amacın gerçekleşmesi için yaptıkları davranışlardan ve oluşturdukları kurumlardan meydana gelen bir sistemdir.”

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!