9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17
Haber kelimesi İslam düşüncesi içerisinde sadık sıfatı ile birlikte kullanılır. Bir haber, muhatabın buna inanmasıyla değil, fiilen bu hadisenin gerçekleşmiş olmasıyla sadık haber olur.
İslam düşüncesi içerisinde bilginin kaynaklarının ne olduğuna dair araştırma yapan ve bunu sistemli bir şekilde ortaya koyan ilim dalı kelamdır. Kelam âlimleri, haberi, tıpkı duyular ve akıl gibi bilgi kaynakları içerisinde değerlendirmiştir. Önde gelen kelam âlimlerinden İmam Mâtürîdî, haberin bilgi kaynağı olduğunu inkâr etmenin, doğuracağı sonuç itibarıyla insanı çelişkiye düşüreceğini iddia eder. Çünkü kişinin haberi inkâr ettiğini dile getirmesi, kendisine ait bir görüşü başkasına haber vermesi demektir ve bu durumda kendisiyle çelişmiş olur.
Bununla birlikte insan, kendi ismi de dâhil olmak üzere kimliğine ait, çevresinde yer alan çeşitli varlıklara ilişkin bilgileri ancak haber vasıtasıyla bilir. Akıl yoluyla bilinemeyen ve kendi duyularının ötesinde gerçekleşen olayları da yine kendisine ulaşan haberler yoluyla öğrenir.10 11
Sadık haber peygamberlerin getirmiş olduğu bilgileri de içine alır. Peygamberleri diğer insanlardan ayıran temel nitelik vahiy almasıdır. Vahiy; Yüce Allah’ın melek aracılığı ile peygamberlere, onların da insanlara bildirdiği ve hayatın hangi ilkelere göre yaşanacağı ile nelere uyup nelerden sakınılacağım haber veren ilahi bilgilerdir.”
İslam dininin ilkeleri tümüyle sadık habere dayanır. Bu haberler, Yüce Allah tarafından gönderildiği için doğru ve kesindir.
Mütevatir haber, nesilden nesile kalabalık bir topluluk tarafından aktarılan haber olarak tanımlanır.12
Bu tarz bilgilerde haber farklı zamanlarda, mekânlarda farklı şahıslar tarafından aynı içerikle aktarıldığından bu haberin yalan olma ihtimali ortadan kalkar. Böylece mütevatir haberin doğru olduğu kesin olarak bilinir. Geçmişte yaşanmış olaylar, meşhur kişiler, savaşlar mütevatir habere örnek olarak verilebilir.
İslam düşüncesinde mütevatir haber, salim duyularla edinilen bilgi gibi kesindir. Mütevatir habere karşı çıkmak İmam Mâtürîdî’nin de belirttiği gibi ya inattan ya da akıldaki bozukluktandır.13 Çünkü mütevatir haber her insan için bilgi ifade eder. Özel anlamda ise dinî bilgilerin kesinliğinin kaynağıdır. Hz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.