Evvel Cevap
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 91
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 91

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Erkekler, sağ elleriyle sol bileklerini kavrayarak göbek hizasında tutar. Kadınlar ise sağ ellerini sol ellerinin üzerine koyarak göğüs üstünde tutar. Buna kıyam adı verilir. Namazın birinci rekatında kıyamda Sübhaneke duası ardından euzübesmele, Fatiha suresi ve kısa bir sure veya Kur ’an’dan birkaç ayet okunur. Kıyamda Kur ’an-ı Kerim’den yeterli miktarda sure veya ayetler okunmasına kıraat denir, (bk. Sürmeli vd., “kıraat”, 203.)

Iftitah Tekbiri

Kıbleye dönülür. Namaza niyet edilir. Erkekler; ellerini kulak hizasına, kadınlar ise omuz hizasına kaldırır. “Allahüek- ber” diyerek namaza başlanır. Bu tekbire başlama tekbiri anlamında iftitah tekbiri adı verilir. (Allahuekber: Allah en büyüktür.)

Rükû

“Allahuekber” diyerek rükû yapılır. Rükûda göğüs yere paralel olacak şekilde eğilinir ve eller diz kapaklarına dayanır (kadınlar erkeklerden daha az eğilir). Bu hâlde üç defa “sübhâne rabbiye’l-azîm” denir. (Sübhâne rabbiye’l-azîm: Büyük Rabbim her türlü eksiklikten uzaktır.)
Rükûdan sonra, “semiallahü li-men hamideh” denilerek ayağa kalkılır ve ayakta “rabbenâ leke’l-hamd” denir. (Semiallahü li-men hamideh: Allah kendisine hamdedenleri duyar.) (Rabbenâ leke’l-hamd: Rabbimiz hamt senin içindir.)

Secde

“Allahüekber” denilerek secde edilir. Secdede üç kez “Sübhânerabbiye’l a’lâ” denir. “Allahüekber” denilerek oturulur ve tekrar “Allahüekber” denilerek ikinci secde yapılır. Secdelerden sonra ikinci rekât için ayağa kalkılır. İkinci rekâtta Sübhaneke duası hariç birinci rekat, oturuşa kadar aynı şekilde tekrarlanır. (Sübhâne rabbiye’l-a’lâ: Yüce Rabbim her türlü eksiklikten uzaktır.)

Selam

Son oturuşta yüz; önce sağa, sonra sola çevrilirken her iki tarafa da “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” denir. Böylece iki rekâtlık namaz tamamlanmış olur. (Esselâmu aleyküm ve rahmetullah: Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun.)

Oturuş

Son oturuşa Kâde-i ahîre adı verilir. Erkekler sol ayaklarını yan yatırır, sağ ayaklarını dikip parmaklarını kıbleye doğru yönelterek otururlar. Kadınlar ise her iki ayaklarını sağa doğru yatırarak otururlar. Bu oturuşta, Tahiyyat, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena duaları sırasıyla okunur.

Namaz, dört rekât ise birinci oturuşta Tahiyyat duasından sonra Allahuekber denilerek ayağa kalkılır. Besmele ve Fatiha suresi okunur. Farz namaz kılmıyorsa üçüncü ve dördüncü rekâtlarda sadece Fatiha okunur. Eğer dört rekâtlık sünnet bir namaz kılmıyorsa birinci oturuşta Tahiyyat duasından sonra Salli-Barik duaları okunarak ayağa kalkılır ve Sübhaneke duasından sonra euzübesmele ile birlikte Fatiha ve ardından zammı sure (kısa bir sure veya birkaç ayet) okunur. (Farz namazlarda ve öğle namazının sünnetinde sadece Tahiyyat duası okunur, ayağa kalkınca Sübhaneke duası okunmaz.). Rükû ve secdeler yapıldıktan sonra ayağa kalkılır. Besmele ile Fatiha suresi ve zammı sure okunur. Rükû ve secdelerden sonra son oturuş yapılır ve selam verilerek namaz tamamlanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum