
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
İbadetler yapılırken gözetilmesi gereken temel ilkelerden biri niyettir. İbadette niyet yalnızca Allah’a (cc) kulluk etmek ve O’nun emrini yerine getirmek olmalıdır. Bu, İslam’ın özünü oluşturan tevhit inancının temelidir. Allah’a (cc) inanan bir insan O’na hiçbir şeyi ortak koşmaz, ibadetlerini yalnızca O’nun için yapar, her türlü riyadan ve gösterişten uzak durur.
Hz. Peygamber (sav) “Ameller niyetlere göredir…’6 hadisiyle bir davranışın değerini onu yapanın niyetinin belirleyeceğini bildirmiş ve ibadette niyetin önemini vurgulamıştır. Kur’an-ı Kerim’de “Doğrusu münafıklar, Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Oysa Allah, onlara aldatmanın ne olduğunu gösterecektir. Onlar namaza tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah’ı pek az anarlar.”7 ayetiyle Allah’ın (cc) rızasını kazanmak dışında başka niyetlerle ibadet etmenin münafıklık alameti olduğu bildirilir.
İhlas
Samimiyet, içtenlik ve sadakat anlamlarına gelen ihlas; kişinin yalnızca Allah’a (cc) kulluk etmesi ve ibadetlerini sadece O’nun rızasını kazanmak için yapmasıdır.8 İhlas, İslam’da ibadetlerin kabul edilmesi için önemli bir ilkedir. Yüce Allah “Halbuki onlara, dini sadece Allah’a has kılıp hakka yönelen kimseler olarak O’na kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir.”9 buyurarak ihlasın, kulluğun temeli olduğunu bildirir.
Hz. Peygamber “Allah ancak samimiyetle sadece kendisi için ve rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder.”10 buyurmuştur. O, namazlarının ardından “Allah’ım! Ey Rabbimiz ve her şeyin Rabbi! Beni ve ailemi dünyada ve ahirette her an sana ihlasla bağlı kıl. Ey yücelik ve ikram sahibi!..”11 diye dua ederdi. Ashabına da ancak ihlasla ibadet edenin kurtuluşa ereceğini bildirmiştir.12
Soru: Bir davranışın ibadet sayılmasında niyetin önemine örnek veriniz. Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: İbadet, kişinin sadece Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yapılmalıdır. Örneğin, bir kişi namazı gösteriş için değil, Allah’a olan kulluğunu ifade etmek amacıyla kılarsa bu, ihlaslı bir niyettir ve ibadet olarak kabul edilir.
Soru: İhlasın zıttı riyadır. Riya kavramının anlamım araştırarak aşağıya not ediniz.
- Cevap: Riya, kişinin ibadet veya hayırlı işleri Allah’ın rızasını kazanmak için değil, insanlara gösteriş yapmak veya övülmek amacıyla yapmasıdır. Bu tür davranışlar, ibadetlerin sevabını yok eder.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum