Evvel Cevap
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 69
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 69

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik o kimsenin yaptığıdır ki; Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, peygamberlere inanır. (Allah’ın rızasını gözeterek) yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, isteyenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini tutar; sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder. İşte doğru olanlar, bu vasıfları taşıyanlardır. Müttakiler ancak onlardır!
Ayette iyilik ve erdemlilik olarak tercüme edilen birr kelimesi, Kur’an-ı Ke- rim’in birçok ayetinde geçmektedir.83 Hz. Peygamber “Birr, ahlak güzelliğidir.”84 hadisiyle bu kelimenin ahlaki erdemlerin hepsini ihtiva ettiğini belirtir.
Ayette birr kelimesinin kapsamına giren meziyetler; imana, ibadete, sosyal ahlaka ve bireysel ahlaka dair olmak üzere dört bölümde ifade edilmiştir. Bu meziyetler insanın sahip olacağı erdemlerin en önemlilerindendir.
Ayette gerçek iyilik, kişinin iman ederek ibadetlerini ihlasla yapması ve erdem sahibi olması şeklinde tanımlanmıştır. Allah’a (cc) iman ile birlikte diğer iman esaslarına inanmak erdemli olmanın ilk adımıdır. Sadece Allah’ın (cc) rızasını gözeterek sahip olduklarının en güzellerinden infak etmek, zekât ve namaz gibi ibadetleri yerine getirmek ayette kişiyi iyiliğe ulaştıracak diğer adımlar olarak ifade edilir. Verdiği sözde durmak, zorluklara ve musibetlere karşı sabretmek gibi ahlaki davranışlar da iman ve ibadetler ile birlikte iyiliğe götüren adımlar olarak zikredilir.
Ayetin sonunda gerçekten dürüst insanların ve takva sahibi olanların, zikredilen hasletleri kazanmış kimseler olduğu ifade edilerek birr kelimesiyle doğruluk ve takva kelimeleri arasında yakın bir ilişki olduğu vurgulanır. Bununla iyilik, doğruluk ve takvanın birbirini tamamlayan erdemler olduğu anlaşılır.
Bu kavramlar arasında hadislerde de benzer ilişkinin kurulduğu görülür. Hz.
Peygamber “Doğruluk birre, birr de cennete ulaştırır…”85 buyurarak doğruluk ile birr arasındaki bağı ifade eder.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum