Evvel Cevap
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 66
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 66

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 66

Bireylerin toplumsal ilişkilerinde ahlaki değerlere uygun davranmaları toplumda birlik ve düzeni ayakta tutan ölçütlerin başında gelir. Takva sahibi bireylerden oluşan bir toplum, kötülüğün azalıp iyiliğin ve güzelliğin hâkim olduğu, yaşanabilir bir toplum hâline gelir. Toplumsal bağları güçlendirmek, iyiliği yaygınlaştırmak ve adaleti gerçekleştirmek müminin görevlerindendir. Yakınlarla, komşularla, çevredeki insanlarla bağları koparmamak, haksızlık ve kötülükler karşısında sessiz ve tepkisiz kalmamak müminlerden beklenen davranışlardır. Müslüman; sabır ve merhamet gibi değerleri kendi benliğinde gerçekleştirmeli, sonra bunların toplumda yaygınlaşması için de çaba göstermelidir. Çünkü bireyin mutluluğu, toplumun mutluluğuna, toplumun mutluluğu da tek tek bireylerin mutluluğuna bağlıdır. Nasıl ki organlar ahenk içinde çalıştığında beden sıhhatli oluyorsa insanların birlik, düzen ve istikrarı sürdürmesiyle de toplumda huzur ve barış sağlanır.

Allah’a (cc) imanın en güçlü belirtilerinden biri de insanın sahip olduğu nimet ve imkânları başkalarının yararına sunmasıdır (Görsel 2.13). Allah’ın (cc) kudret ve ihsanına inanmak kişiyi iyi ve cömert kılar. Toplumsal hayatın insana yüklediği görev ve sorumluluklar, bireyler arası yardımlaşma ve dayanışmayı gerektirir. İslam yardımlaşmayı hayatın merkezine yerleştirmiş ve sosyal hayatın sürekliliğini sağlamak için dinî ve ahlaki bir görev saymıştır. Kişinin muhtaç durumdaki insanlara yardım etmesi, toplumsal sorunlara duyarsız kalmaması imanın gereğidir. Kur’an’da “Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”80 buyrularak iman, ibadet ve iyiliğin önemi bildirilmiştir. Mümin tüm varlıklara karşı merhametli, anlayışlı ve nezaket sahibi bir insandır. Hz. Peygamber “… Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki gökyüzündekiler de size merhamet etsin.”81 buyurarak varlıklara merhametin neden önemli olduğunu bildirmiştir. İnsanların birliktelik duygusuyla güven ve huzur içinde yaşaması iyilik, merhamet ve yardımlaşmanın toplumdaki varlığına bağlıdır.

Soru: Yardımlaşma ve dayanışmayla ilgili ibadetlere örnekler veriniz.

  • Cevap: Yardımlaşma ve dayanışmayla ilgili ibadetlere örnek olarak zekât, sadaka ve fitre verilebilir. Ayrıca kurban kesmek ve yardıma muhtaçlara yardım etmek de bu ibadetler arasındadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum