
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 25
Kur’an’da duayla ilgili birçok ayet vardır.48 Bu ayetlerde Allah (cc), kullarının kendisiyle bağ kurmasını ister ve ne şekilde dua edilmesi gerektiğini insanlara öğretir.49 Kur’an’da dua metinleri şeklinde sure ve ayetler de mevcuttur. Bir kısmı peygamberlere ait olan bu dualar; Allah’tan (cc) yardım dileme, kendi eksikliğini bilerek Allah’a (cc) yalvarma, kötü olan her şeyden O’na sığınma, günahlardan tövbe, hamt, şükür gibi kulun Yüce Allah’a yönelişi ve isteklerini ifade etmesiyle ilgilidir (Görsel 1.9). Fatiha suresi dua niteliğindeki bu sureler için güzel bir örnektir. “… Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver; bizi cehennem azabından koru.” ifadesiyle biten Bakara suresinin 201. ayeti de dua olarak en çok okunan ayetlerdendir.
Dua bir zikir ve ibadettir. Duada Allah’ı (cc) yüceltme ile O’ndan istekte bulunma birliktedir. Hz. Peygamber “Dua, ibadetin özüdür.”50 buyurmuştur. Bu sebeple en önemli ibadet olan namaz, Kur’an’da dua (salat) kelimesi ile ifade edilir.51
İnsan, üstün ve yüce olan yaratıcısıyla irtibat kurmaya ihtiyaç duyar. Dua, gücü ve ömrü sınırlı insanın, sınırsız kudret sahibi Allah’a (cc) niyaz etmesi ve kendisini O’na teslim etmesidir. İnsan, çeşitli sıkıntılar ve üzüntülerle bunaldığında Mucib olan Allah’a (cc) sığınır. Rabbiyle yakınlık arar ve ihtiyaçlarını O’na açar. Hâlini bildirerek O’ndan yardım diler.
İnsan bazen fıtratındaki temizlik ve safiyetten uzaklaşarak hata ve günah işleyebilmektedir. Önemli olan hatayı fark ettikten sonra ondan dönmektir. Bu durumda yapılması gereken Tevvab olan Allah’a (cc) yönelerek dua etmek ve tövbe ile günahtan arınmaktır. Dönüş, günahtan pişmanlık, günahı terk etme, vazgeçme, istiğfar anlamlarına gelen tövbe; insanın bilerek veya bilmeyerek yaptığı hata, kusur, büyük ve küçük günahlarından dolayı pişman olup bir daha aynı günahları yapmamaya karar vermesidir.52 Tövbe, insanın yaratılışındaki safiyetine dönmesi ve onu koruması için insana sunulmuş bir fırsattır. Settar olan Allah (cc), tövbe eden kullarının hatalarını örteceğini “Her kim de işlediği zulmünün arkasından tövbe edip durumunu düzeltirse kuşkusuz, Allah onun tövbesini kabul eder. Şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”53 ayetiyle müjdeler. Hz. Peygamber de bir hadisinde Yüce Allah’ın “… Bana dua eden yok mu, duasını kabul
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum