
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 164


“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 164
Hz. Peygamber, gençlere değer vermiş ve güvenmiştir. Gençlere verdiği değeri, “İnsanlar içinde Yüce Allah’ın en sevdiği kimse, kötülükleri terk edip, iyiliklere yönelen gençtir.”39 sözleriyle ifade etmiştir (Görsel 5.11).
Hayatın her alanında olduğu gibi gençlerle iletişimde de Hz. Peygamber en güzel örnektir. O, gençlerle iletişimin temeline güven, sevgi, saygı, dostluk, dayanışma, merhamet ve samimiyeti yerleştirmiştir. Onun birçok uygulamasından gençlere verdiği değeri ve onlarla nasıl sağlıklı bir iletişim kurduğunu görebiliriz.
Hz. Peygamber, gençlerle ilişkilerinde onların duygularını dikkate alarak son derece makul ve dengeli davranırdı. Onun ince ruhlu ve anlayışlı olduğunu gören gençlerin, ona olan muhabbetleri daha da artardı. Malik bin Huveyris (ra) ve arkadaşlarından oluşan bir grup genç, İslam’ı kabul ettikten sonra memleketlerinden yola çıkarak Medine’ye, Hz. Peygamber’i ziyarete gelmişlerdi. Yaklaşık yirmi gün onun yanında kalmış ve artık ailelerini özlemeye başlamışlardı. Hz. Peygamber bu durumu sezmiş, anlayışla karşılamış ve duygularını dile getirmelerine gerek kalmadan, “Memleketinize dönseniz de onlara (öğrendiklerinizi) öğretseniz.”diyerek onları ailelerine göndermişti.
Hz. Peygamber, gençlerin eğitimine de özel bir önem vermiş ve mescidinin yanında bulunan Suffe isimli bölümde, Ebu Hureyre (ra) gibi birçok genç sa- habiye dini öğretmiştir. Abdullah bin Ömer (ra), Abdullah bin Mesud (ra), Abdullah bin Abbas (ra), Muaz bin Cebel (ra) ve Enes bin Malik (ra) gibi İslam’ın bir sonraki nesle aktarılmasında payı olan, ilmiyle ön plana çıkan sahabiler, gençlik dönemlerini Hz. Muhammed’in (sav) yanında geçirmişler ve onunla yakın bir dostluk kurmuşlardır.
Toplumların geleceği için gençler hayati öneme sahiptir. Onların sorumluluk sahibi olarak yetişmeleri geleceğin inşasında önemli bir yer tutar (Görsel 5.12). Hz. Peygamber de gençlere çeşitli sorumluluklar vermiştir. Zeyd bin Sabit (ra), komşu hükümdarlara ve Arap kabilelerine gönderilmek üzere mektuplar yazmış, gelen mektupları tercüme etmiş; Musab bin Umeyr (ra) Medine’ye öğretmen olarak gönderilmiş; Muaz bin Cebel (ra) idareci olarak Yemen’e görevlendirilmiştir. Yine Hz. Peygamber Tebük Seferinde sancağı genç sahabi Zeyd bin Sabit’e (ra) vermiş ve yirmi yaşlarında olan Üsame bin Zeyd’i (ra) Şam bölgesine gönderilmek üzere hazırlanan orduya komutan olarak tayin etmiştir. Gençler de Hz. Peygamber’in verdiği görevleri eksiksiz yerine getirmek için gayret etmişler ve zor zamanlarında Hz. Muhammed’in (sav) yanında yer almışlar ve onunla dayanışma içinde olmuşlardır.42
Soru: Sizce Hz. Peygamber’in genç sahabilere önemli görevler vermesinin sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Hz. Peygamber (sav), gençlerin enerjik ve öğrenmeye açık olmaları nedeniyle onlara önemli görevler vermiştir. Bu, onların gelişimini ve topluma katkılarını artırmıştır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 164 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.