Evvel Cevap
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 159
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 159

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

Hz. Muhammed (sav), affedici ve merhametli olma gibi özellikleriyle tanınmış örnek bir şahsiyettir. O; zayıf, yoksul ve mazlumlara karşı son derece merhametlidir. Hz. Peygamber “Allah, muhakkak surette kötülüğü affeden kişiyi aziz kılar.”26 buyurarak müminlere affı tavsiye etmiştir. Mekke’nin fethi sırasında, ona ve müminlere yıllarca zulmeden insanlara karşı gösterdiği affedici tutum, tarihin en çarpıcı örneklerinden biri olmuştur. Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Sen af yolunu tut, iyiliği emret, cahillerden yüz çevir.” 27 hitabı hem Hz. Pey- gamber’e hem de tüm müminlere bu konuda bir bakış açısı sunar.

Hz. Muhammed (sav), kendisine iman edip etmediğine bakmaksızın herkese adil davranmıştır. “Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun…”28 ayetinde dile getirilen emri hayatı boyunca uygulamış ve ümmetine örnek olmuştur.

Hz. Aişe’den rivayet edildiğine göre Mahzûm kabilesinden bir kadın hırsızlık yapıp yakalanmıştı.

Kureyşliler bu kadına gerekli cezanın verilmesini istemiyorlardı. Bu durumu Hz. Peygamber’e Üsame bin Zeyd aracılığıyla ilettiler. Ancak Hz. Peygamber, bu isteği kabul etmeyip adaletin herkes için geçerli olduğunu vurgulayarak şöyle buyurdu:
“Önceki toplumların yok oluşunun nedeni, güçlü ve soylulara dokunmamaları, ancak zayıf ve kimsesiz olanları cezalandırmalarıydı. Eğer Muhammed’in kızı Fatıma bile hırsızlık yapsaydı, onu da cezalandırırdım.’29 Hz. Muhammed’in (sav) hayatının bütün aşamalarında kimseyi kayırmadığı ve adil olduğu görülür (Görsel 5.7).

Muhammed (sav) herkese adil davranılması gerektiğini yaşayarak göstermiştir.

Hz. Peygamber, çevresindeki insanlara merhamet ve şefkat göstermiş, onları sevmiş ve onların sıkıntılarına ortak olmuştur. Kur’an-ı Kerim’de “Ant olsun, size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı şefkat ve merhamet doludur.” 30 buyrularak onun bu yönüne dikkat çekilir. Onun merhameti sadece insanları değil; tüm canlıları kapsar (Görsel 5.8). Bir defasında Hz. Peygamber “Vaktiyle bir adam yolda giderken çok susadı. Bir kuyu buldu ve içine indi; su alıp dışarı çıktı. Bir de ne görsün, bir köpek, dili bir karış dışarıda soluyor ve susuzluktan nemli toprağı yalayıp duruyordu. Adam kendi kendine ‘Bu köpek de tıpkı benim gibi pek susamış. ’ deyip hemen kuyuya indi, mestini su ile doldurdu, mesti ağzına alarak yukarıya çıktı ve köpeği suladı. Onun bu hareketinden Allah (cc) hoşnut oldu ve adamı bağışladı.’ buyurunca sahabiler ‘Ey Allah’ın Resulü! Bizim için hayvanlardan dolayı da sevap var mı?’ dediler. Hz. Peygamber ‘Her canlı sebebiyle sevap vardır.’”31 buyurarak bütün canlılara merhamet etmenin önemini ortaya koymuştur.

Hz. Muhammed (sav); dini, ırkı, sosyal statüsü veya maddi durumu ne olursa olsun her bireye Allah’ın (cc) yarattığı bir kul olduğu için değer vermiştir. Bir gün aralarında çıkan bir tartışma dolayısıyla Ebu Zer (ra), Hz. Bilal’i siyah teninden dolayı küçümseyerek ona hakaret etmişti. Hz. Bilal durumu Allah Resulü’ne bildirince, Hz. Peygamber de “… Demek ki sen kendisinde (hâlâ) cahiliye izleri olan bir kimsesin!” buyurarak Ebu Zer’i (ra) ikaz etmişti.32 Bu olayda yaratılış özelliklerinden dolayı insanları hakir görmenin müminlere yakışmadığı Hz. Peygamber tarafından dile getirilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum