
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 153 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 153
Mekke ve çevresinde bedevilik ve hadarilik olmak üzere iki farklı yaşam tarzı vardı (Görsel 5.4). Göçebe olarak yaşayan bedeviler daha çok hayvancılık ve ticaretle, yerleşik olarak yaşayan hadariler ise ticaret ve tarımla uğraşırdı. Araplarda kabile üyeleri arasındaki bağlar çok güçlüydü, genellikle birlikte hareket eder, kabileden birine yapılan kötülük tüm üyelere yapılmış sayılırdı.
Hz. Muhammed’in (sav) doğduğu dönemde Araplar arasında şiir ve hitabet yaygındı. Bu dönemde yazılan şiirler, İslam öncesi hayatın her safhasına ışık tutmaktadır. Şairler; mensubu bulunduğu kabilenin rehberi, kâhini ve bilgini kabul edilirdi. Araplar hitabete önem verir ve çocuklarını bu konuda yetiştirirlerdi. Mekke’de çok az kimse okuryazardı. Bu dönemde bilgi genellikle sözlü olarak nesilden nesile aktarılır, yazı hafızaya yardımcı olarak kabul edilirdi.
Arap toplumunda insanlar hür, köle ve mevali olmak üzere üç sınıfa ayrılırdı. Hürler; temel haklara ve bunları kullanabilme özgürlüğüne sahip kimselerdi. Köleler ticari bir eşya gibi alınıp satılırdı. Azat edilen veya bir kabilenin himayesine giren köleler, mevali olarak adlandırılırdı. Bu kişiler köleler gibi alınıp satılmasalar da hürlerle aynı statüde değillerdi.5 Toplumda belli bir statüye sahip olmayan kadınlara değer verilmez, kız çocuğuna sahip olmaktan ise utanç duyulurdu. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılır: “Onlardan birine bir kız müjdelendiğinde içi öfke ile dolarak yüzü simsiyah kesilir. Kendisine verilen bu müjde yüzünden utanarak halktan gizlenir. Şimdi onu, aşağılanmış olarak yanında mı tutacak yoksa toprağa mı gömecek? Bak, ne kötü hüküm veriyorlar!”
Çoğunluğunu putperestlerin oluşturduğu toplumda Hristiyanlık, Yahudilik gibi farklı dinî inanışlar da bulunurdu. Ayrıca Hz. İbrahim’in tebliğ ettiği tevhit inancını benimseyen az sayıda hanif de vardı.
Batıl inanç, tutum ve davranışların hâkim olduğu İslam öncesi dönem Cahiliye Dönemi olarak isimlendirilir. Bu döneme cahiliye denmesinin bazı sebepleri; Allah’a (cc) şirk koşulması, putlara tapılması, kız çocuklarının diri diri gömülmesi, çapulculuk ve yağmacılığın geçim tarzı hâline getirilmesidir. İslam’ın gelişiyle birlikte cahiliye âdetlerinden olan ırkçılık, faizcilik, falcılık, kibir, taassup, kumar, içki, kan davası, zulüm gibi birçok olumsuz tutum ve davranışla mücadele edilmiştir. İslam, cahiliye anlayışı yerine güzel ahlakın, adaletin ve ihsanın hâkim olduğu bir toplum oluşturmayı hedeflemiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 153 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum