
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135
İslam, iyilik yaparken ve yardımda bulunurken nasıl davranmak gerektiğini bildirmiştir. Buna göre yardımlar her türlü gösterişten uzak, karşılıksız, sadece Allah’ın (cc) rızasını kazanmak amacıyla yapılır. Yardım edilen kişinin onurunu zedelememek, iyiliği başa kakmamak da belirlenen ilkelerdendir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa çıkarmayın…”
İslam’daki infak emri Müslümanlar arasında vakıf adı verilen kurumların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Her türlü hayır ve hasenat için kurulan vakıflarla toplumsal yardımlaşma sağlanmıştır. Vakıflar hayır kurumları olarak yardımlaşma kültürümüzün güzide bir örneğini sunmuşlardır.
Soru: Tarihimizde kurulan vakıfları araştırarak, ne zaman, hangi amaçla kurulduklarım, topluma ne şekillerde hizmet ettiklerini belirleyiniz. Ulaştığınız bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Tarihimizde kurulan vakıflar, Osmanlı döneminde topluma hizmet etmek amacıyla büyük bir öneme sahipti.
- Fatih Sultan Mehmet Vakfı (1463): Eğitim ve sağlık alanında hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Medrese ve hastane gibi yapılar inşa ederek topluma önemli katkılarda bulunmuştur.
- Haseki Hürrem Sultan Vakfı (1550): Hürrem Sultan tarafından fakirlere yardım ve kadınların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Özellikle hamam ve hastane gibi sosyal hizmet alanlarında faaliyet göstermiştir.
- Süleymaniye Vakfı (1557): Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edilen Süleymaniye Camii ve çevresindeki eğitim, sağlık ve sosyal yardım faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Fakirlere yemek dağıtımı ve öğrencilere burs sağlanmıştır.
Bu vakıflar, toplumun sosyal, sağlık ve eğitim alanlarındaki ihtiyaçlarını karşılayarak toplumsal dayanışmayı güçlendirmiştir.
Etkinlik-11
Adı: Karşılıksız İyilik
Amaç: Gösterişten uzak bir şekilde karşılıksız iyilik yapabilme
Değer: Yardımseverlik
Yönerge
Soru: Aşağıdaki adımları takip ederek etkinliği tamamlayınız.
1. Öğretmen rehberliğinde üç gruba ayrılınız.
2. Grup olarak aşağıdaki konulardan birini seçiniz.
“zimem defteri, sadaka taşı, darülaceze, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı”
3. Seçtiğiniz konuyu grupça araştırarak aşağıdaki araştırma notlarını tamamlayınız. Çalışmanızı tamamladıktan sonra notlarınızı seçtiğiniz bir grup sözcüsü aracılığıyla sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Araştırma konusu: Sadaka Taşı
Seçtiğiniz konuyla ilgili araştırmanızdan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Yardımlaşma faaliyetlerinin gerçekleştirilme süreci: Sadaka taşı uygulamasında insanlar, gizlice yardıma ihtiyacı olanlara maddi destek sağlar. Paralar taşın üstüne bırakılır ve ihtiyacı olanlar, kimseye görünmeden buradan alır.
Yardımlaşma faaliyetlerinde özen gösterilen hususlar: Yardımın gizli yapılması, gösterişten uzak olması ve ihtiyaç sahibinin rencide edilmemesi.
Anahtar sözcükler: Gizlilik, yardımseverlik, karşılıksız iyilik.
Değerlendirme
Soru: Toplumda gerçekleştirilen yardımlaşma faaliyetlerinde hangi durumlara özen gösterilmesi gerekir? Gerekçeleriyle birlikte düşüncelerinizi özetleyiniz.
- Cevap: Yardımlaşmada gizlilik, saygı ve ihtiyaca göre hareket edilmesine özen gösterilmelidir. Bu, yardım alan kişinin onurunu korur ve yardımlaşmayı samimi kılar.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum