
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 134


“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134
Yardımseverlik, başkalarına yardım etme isteği ve eylemidir. Birine yardım etmek, destek olmak veya onun ihtiyaçlarını karşılamak için çaba göstermek anlamına gelir. Yardımseverlik İslam ahlakının emrettiği tutumlardan biridir. İslam’da yardımseverlik; infak, zekât, sadaka, hibe, karzıhasen, hayır ve hasenatta bulunmak gibi salih amellerle teşvik edilir (Görsel 4.7).
Allah’ın (cc) kişiye verdiği rızıklardan infak etmesi ve cömertlik müminlerin temel özelliklerindedir. İnfak; zekât ve sadaka başta olmak üzere Allah (cc) yolunda yapılan her türlü harcamayı ve bağışı kapsayan bir kavramdır.23 Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Onlar (müminler) gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar.”24 buyurarak infak etmeyi müminlerin vasıflarından sayar. Ayrıca infak etmek İslam’da gerçek iyiliğe erişmenin bir şartı olarak belirlenmiş ve bu konuda şöyle buyrulmuştur: “Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz. Ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir.”
Görsel 4.8: Maddi ve manevi her türlü güzel davranış sadakadır. (Hasan Aycın çalışması)
İslam’ın şartlarından biri olan zekât, dinen zengin sayılan Müslümanların her yıl mallarının belirli bir miktarını ihtiyaç sahiplerine vermesidir.26 Farz bir ibadet olan zekât sayesinde Müslümanlar, mülkün tek sahibinin Yüce Allah olduğu bilinciyle mal hırsından arınıp cömertliği bir ahlak olarak benimserler. Ayrıca zekât vesilesiyle toplumdaki gelir dengesizliğinin önüne geçilerek adaletin gerçekleşmesi sağlanır.
Kişinin yaptığı her türlü maddi manevi yardım ve iyilik sadaka kapsamında değerlendirilir (Görsel 4.8). Müslümanlar her zaman sadaka vermeye teşvik edilirler. Hz. Peygamber sadakanın ne kadar önemli olduğunu ve nelerin sadaka kapsamında değerlendirileceğini şu hadisiyle açıklar: “Güneşin doğduğu her gün, insanın bütün eklemleri için sadaka vermesi gerekir. İki kişinin arasını düzeltmen sadakadır. Bir kimsenin hayvanına binmesine yardımcı olman veya eşyasını ona yüklemen sadakadır. Güzel söz de sadakadır. Namaza giderken attığın her adım sadakadır.
Yoldaki rahatsızlık veren şeyleri kaldırman sadakadır.”
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.