Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 130

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 130

İnsanın canını, malını, namusunu akıl ve vicdanını aziz kılan İslam, tüm bu hakları koruma altına da alır. İnsanın Allah (cc) katındaki değerine ters düşen fiil ve davranışları yasaklar. Yüce Allah’ın yeme, içme, geçimini kazanma ve cinsellik gibi alanlarda getirdiği sınırları koruması kişiyi Allah (cc) katında değerli kıldığı gibi ona toplum nezdinde de şeref, itibar ve saygınlık kazandırır.

İffetli kişi, Yüce Allah’ın koyduğu yasaklardan kaçınır, helal kıldıklarıyla yetinir, insan olmanın onuruna ve şahsiyetine leke ve utanç getirecek davranışlardan uzak durur.

Hikmet

Bilgelik olarak da ifade edilen hikmet, İslam ahlakının temel unsurlarındandır.18 Hikmet erdemi aklın iman nuruyla aydınlanarak Rabbini bilmesi, O’nun yarattığı varlıkların, olay ve olguların hakikatini idrak etmesidir.

Hikmet, insanı cahilce davranışlardan, bağnazlıktan ve düşüncelerinde aşırı uçlara savrulmaktan korur. İnsanın aklen olgunlaşıp düşüncelerinde dengeli ve tutarlı olması onu ahlaken de olgunlaştırır. Dinin emir ve yasaklarındaki ilahi maksadı anlayan kişinin Yüce Allah’a olan kulluğu da güzelleşir.

Hikmetli kişi söz ve davranışlarında doğru olur, hüküm verirken adil davranır. Her zaman Allah’ı (cc) ve O’nun yaratmasındaki anlamları tefekkür eder, hakikati araştırır ve Allah’ın (cc) hoşnut olduğu şekilde yaşamaya çalışır.Hikmet- li kişi hüküm verirken sadece hakkı üstün tutar, cesur davranırken nefsi için değil hakikat namına cesur davranır. İffetini, şeref ve haysiyetini insan olarak var edilmenin hikmetine uygun olarak korur.

İslam ahlakının unsurları arasında yakın bir ilişki vardır. Adalet kişisel olarak duygu, düşünce ve davranışlarda itidal üzere olmayı sağlar. Kendi iç dünyasında dengeyi bulan kişi sosyal hayatta da adaletli olmaya özen gösterir. Şecaat kişinin adaleti sağlamasında, iyiliği yayıp kötülüğe engel olmasında cesur olmasıdır. İffet, bedeni ihtiyaçların ve maddi hazların dengeli, ölçülü ve meşru bir şekilde karşılanmasıdır. Hikmet ise aklın güdü ve dürtüleri kontrol ederek kişinin nefsine hâkim olmasıdır.

Soru: “Her dinin bir ahlakı vardır; İslam ahlakının özü hayâdır.” (İbni Mace, “Zühd”, 17.) Utanma ve ar gibi anlamlara gelen hayânın iffetli olmakla alakasını tartışınız.

  • Cevap: Hayâ, insanın utanma duygusuyla yanlışlardan kaçınmasını sağlar. İffet, kişinin hem bedenen hem de ruhen temiz kalmasıdır. Hayâ, iffetli olmanın temelidir; kişi hayâ duygusu sayesinde haramlardan kaçınır ve iffetini korur.

Soru: Yeme, içme, cinsellik, kazanma hırsı ve öfke gibi dürtülerin kontrolünü İslam’ın koyduğu helal ve haramlar çerçevesinde değerlendiriniz. Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: İslam, yeme, içme, cinsellik ve öfke gibi dürtülerin helal ve haram sınırları içinde kontrol edilmesini emreder. Bu dürtülerin aşırıya kaçmadan, ölçülü ve Allah’ın rızasına uygun bir şekilde yaşanması, insanın ahlaki ve manevi dengesini korur.

Etkinlik-8

Adı: Ahlakın Temel Unsurları
Amaç: Ahlakın temel unsurlarını sentezleyebilme
Beceri: Sentezleme, bilgi okuryazarlığı

Yönerge

Soru: Aşağıda adımları verilen köşeleme tekniğini uygulayarak etkinliği tamamlayınız.

1. Öğretmen rehberliğinde, gözlemlediğiniz bireysel ya da toplumsal sorunları belirleyiniz.
2. Belirlenen sorunlardan birini seçerek tahtaya yazınız.
3. Adalet, şecaat, iffet ve hikmet kavramlarını ayrı kartonlara yazınız.
4. Bu kartonları sınıfın farklı köşelerine koyunuz.
5. Tahtaya yazılan sorunun çözümünde en önemli olduğunu düşündüğünüz kartonun yanına giderek grup oluşturunuz.
6. Seçtiğiniz kavramdan yola çıkarak sorunun nasıl çözüleceğini grup içinde tartışınız.
7. Grupça belirlediğiniz çözüm önerilerini sınıfla paylaşınız. Grupların paylaştığı önerileri sınıfça tartışınız.

Değerlendirme

Soru: Toplumsal sorunların çözümünde ve önlenmesinde İslam’daki ahlaki unsurların yerini yorumlayınız.

  • Cevap: İslam’da adalet, şecaat, iffet ve hikmet, toplumsal sorunların çözümünde rehber olur. Adalet hakları korur, şecaat cesaret verir, iffet ahlaki sınırları korur, hikmet ise doğru kararlar almayı sağlar.

Soru: Paylaşılan çözüm önerilerinden hareketle ahlaki unsurlar arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Adalet hakları gözetir, şecaat bu adaleti cesaretle sağlar. İffet ahlaki duruşu korur, hikmet ise doğru ve bilgece hareket etmeyi yönlendirir. Hepsi birbirini tamamlar.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!