
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 13
Yüce Allah, evreni ve içindeki varlıkları belli bir “amaçla” yaratmıştır (Görsel 1.2). Her şey yaratılış amacına uygun şekilde ve belli bir düzen içinde kendisine verilen görevi yerine getirir. Gök cisimlerinin hareketleri, gece ile gündüzün oluşması, canlıların yeryüzünde hayatlarını sürdürmeleri ve mikro âlemin denge içinde varlığını devam ettirmesi evrendeki düzenin örneklerindendir. Kur’an-ı Kerim’deki “Şüphesiz biz, her şeyi bir ölçüye göre yarattık.”1, “Güneş ve Ay bir hesaba göre hareket etmektedir.”2 gibi daha birçok ayet evrendeki düzene işaret eder.
İnsan tarih boyunca “Ben kimim, nereden geldim, nasıl var oldum, niçin yaratıldım?” gibi sorulara cevap aramıştır. Diğer tüm varlıklar gibi insan da Allah (cc) tarafından yaratılmıştır. Allah (cc), Kur’an-ı Kerim’de insanın su ve topraktan yaratıldığını bildirir.4
İlk insan Hz. Âdem’dir. O, cennette yaratılmış ve sonrasında dünyaya imtihan için gönderilmiştir.6 İnsanın yaratılışı, yeryüzüne gönderilmesi ve yeryüzünü imar etmesi Allah’ın (cc) kudretinin örneklerindendir. Kur’an-ı Kerim’de “Biz insanı en güzel biçimde yarattık.”7 buyrulur. Yüce Allah; insana akıl, ilim ve irade gibi nimetler vererek onu üstün bir konuma yükseltmiştir. İnsanın bu konumu, Kur’an-ı Kerim’de “Ant olsun biz insanoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızık- lar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.”8 ifadeleriyle dile getirilir. İnsanın akletmesi, tercihte bulunabilmesi, ahlaki değerlere göre davranması, şehirler ve medeniyetler kurabilmesi ona bahşedilen üstün özelliklerdir. Kur’an-ı Kerim’de “Hani Rabbin meleklere, ‘Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.’ demişti…”9 ayeti insanın dünyaya bazı sorumluluklarla gönderildiğini ifade eder. Başka bir ayette de insana emanet yüklendiği ifade edilerek onun sorumluluğuna dair şöyle buyrulur: “Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi.”10 İnsan; Rabbini tanımak, dinî vecibelerini yerine getirmek ve ahiret hayatına hazırlık yapmakla yükümlüdür.
Soru: Metinde geçen “emanet” ifadesinden ne anlıyorsunuz?
- Cevap: Metinde geçen “emanet” ifadesi, Allah’ın insana yüklediği sorumlulukları ve görevleri temsil eder. Bu sorumluluklar; Allah’ı tanımak, ona ibadet etmek, ahlaki değerleri yaşamak ve dünyayı imar etmektir. Gökyüzü, yer ve dağlar bu emaneti taşımaktan kaçınırken, insan bu büyük sorumluluğu kabul etmiştir.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum