Evvel Cevap
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 129
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 129

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 129

Cesaret, yiğitlik, kahramanlık gibi anlamlara gelen şecaat İslam ahlakının temel unsurlarındandır.16 Şecaat korkaklık ve saldırganlık arasındaki orta yolu ifade eder. Her insanda var olan gazap, öfke, hiddet, sahip olduğu şeyleri savunma, bir şeyleri elde etme arzusu gibi güdü ve dürtülerin terbiye edilip iyiliğe yönlendirilmesiyle şecaat erdemi elde edilir.

Şecaati ortaya çıkaran dürtülerin aşırı uçları korkaklık ve saldırganlıktır. İslam, korkaklığı da saldırganlığı da tasvip etmez. Bunların yerine ölçülü bir cesareti, haddi aşmayan bir mücadele anlayışını koyar. Cesaret, iyiliğin yaygınlaşmasında ve adaletin sağlanmasında gerekli bir erdemdir. Ayrıca insanın din, vatan, namus gibi değerleri savunmasında, kötülüğe engel olmasında, başına gelen zorluklara sabretmesinde cesaret erdemi büyük rol oynar (Görsel 4.5). Cömertlik, fedakârlık, hakları savunma, her hâl ve şartta dürüst davranma, doğru olanı yapmaktan çekinmeme gibi faziletler şecaat erdeminden doğar.

Soru: Size karşı savaşanlarla siz de Allah yolunda savaşın, fakat aşırılığa sapmayın; Allah aşırılığa sapanları sevmez.” (Bakara 2/190.) Ayetten hareketle düşmanla savaşırken bile haddi aşmamak sizce ne anlama gelmektedir? Yorumlayınız. Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Ayette haddi aşmamak, savaş sırasında adil olmayı, masumlara zarar vermemeyi ve aşırıya kaçmamayı ifade eder. İslam, savaşın bile ahlaki kurallar çerçevesinde yapılmasını emreder.

Okuma Parçası

Yiğit, cesur ve hikmet sahibi olmakla tanınan Hz. Ali bir savaşta düşman askerini tam öldürecekken o kişi Hz. Ali’nin mübarek yüzüne tükürür. Bu hareketten sonra Hz. Ali o kimseyi öldürmekten vazgeçer ve onu serbest bırakır. Bu duruma şaşıran düşmanı bunun sebebini sorunca Hz. Ali ona ‘Seni Allah (cc) yolunda savaşırken Allah (cc) için öldürecektim ama sen benim yüzüme tükürünce nefsim öfke duydu ve seni o hâl ile öldürseydim Allah (cc) için değil nefsim için öldürmüş olacaktım. Bu sebeple seni öldürmedim’ şeklinde cevap verir. Onun bu davranışından çok etkilenen düşmanı hemen Müslüman olur.” (Mevlana, 2020, 1/244-249)

Soru: Yukarıdaki rivayetten hareketle Hz. Ali’nin tutumunu yorumlayınız. Hz. Ali’nin bu davranışını İslam ahlakının şecaat anlayışı açısından değerlendiriniz. Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Hz. Ali, nefsine yenilmeyerek öfkesini kontrol etmiş ve adaletle hareket etmiştir. Bu davranış, İslam ahlakındaki şecaat anlayışını, yani cesaretin yanında sabır ve adaleti vurgular. Nefsine uymadan Allah rızası için doğru olanı yapmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 129 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum