Evvel Cevap
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 128
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 128

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 128

İslam ahlakının temelini oluşturan unsurlar; adalet, şecaat, iffet ve hikmettir. Bütün güzel huy ve erdemli davranışların temelinde bu ilkeler bulunur. Kendileri de birer erdem olan bu ilkeler diğer erdemleri hem etkiler hem de onlara belirli bir ölçü ve düzen verir.

Adalet

Adalet; doğruluk, denge, gerçeğe uygun hükmetmek, doğru yolu izlemek, dürüstlük, tarafsızlık, her şeyi yerli yerine koymak gibi anlamlara gelir.14 Adalet toplumsal hayatta dirlik ve düzeni, haklara riayet etmeyi, hukuka uygun yaşamayı sağlayan temel bir erdemdir. Bir karakter özelliği olarak ise adalet; aşırılıklardan uzak, dengeli ve ölçülü bir kişilik yapısını ifade eder. Adalet ile aynı kökten gelen itidal; duygu, düşünce ve davranışlarda dengeli, ölçülü ve tutarlı olmaktır. İnsandaki öfke, arzu ve akıl gibi kuvvetlerin dengelenmesiyle adalet erdemi elde edilir.

Her alanda itidali tavsiye eden İslam, ahlak alanında da adalet ve itidali temel bir unsur olarak belirlemiştir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma.”15 buyurarak insanlara haklarının verilmesini emreder. Bununla birlikte itidal üzere olmayı, savurgan olmamayı, aşırıya kaçmamayı ilke olarak ortaya koyar. Örneğin harcamalarda cimrilik de savurganlık da doğru görülmez. Erdemli davranışlar iki aşırı ucun ortasında yer alan davranışlardır. Kişinin ahlaki olarak itidal noktasını bulması ve buna göre davranması İslam ahlakının amaçların- dandır (Görsel 4.4).

Adil bir kişide dürüstlük, güvenirlilik, hakkı üstün tutma, kendi aleyhine bile olsa adaletin tecelli etmesini sağlama gibi faziletler ortaya çıkar. Adil kişi bedeni ihtiyaçlarını karşılarken aşırıya kaçmadığı gibi duygu, düşünce ve davranışlarında da aşırıya kaçmaz. Ne kendi nefsine ne de başkasına zulmeder. Bu açıdan adalet; insanda var olan güdü ve dürtülerin sağlıklı ve dengeli bir biçimde tatmin edilmesini de sağlar. Aksi durumda kişinin arzularını, bedeni ve maddi hazlarını sınırsızca tatmine yönelmesi ölçüyü kaçırıp haddi aşmasına, manevi dengesinin bozulmasına ve ahlaki zafiyetler göstermesine neden olur. Bu durum hem bireysel hem de toplumsal hayat için pek çok olumsuzluğu beraberinde getirir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum