
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 123
İslam ahlakının amacı insanı güzel ahlaki vasıflarla donatmak ve böylece onu manevi bakımdan olgunlaştırmaktır. Ahlakın bireysel amaçları yanında toplumsal bir yönü de bulunur. Bu açıdan İslam’ın amacı ahlaklı bireylerden oluşan erdemli bir toplum meydana getirmektir.
Güzel ahlakın tüm topluma yayılması ve erdemli davranışların sosyal, siyasi ve ekonomik hayata hâkim olması o toplumu güçlü, mutlu ve huzurlu kılar. Bilimden felsefeye, sanattan spora, iş hayatından alışverişe her alanda kendini hissettiren güzel ahlak, toplumda ilahi rahmet ve bereketin yayılmasına vesile olur. Hz. Peygamber’in, genç sahabi Muaz bin Cebel’i (ra) Yemen’e vali olarak gönderirken ona verdiği tavsiyelerden biri de insanlara güzel ahlak ile muamele etmesidir.6 Bu tavsiye, güzel ahlakın insanlar üzerindeki olumlu etkisinden kaynaklanır. Müslümanların bu güzel ahlakı, İslam’ın kısa bir sürede farklı coğrafyalarda yayılmasını sağlamıştır.
İslam Ahlakının Amacı
İslam ahlakı, İslam inancıyla bütünlük arz eder. Yüce Allah’a ve Resulü’ne duyulan iman ve sevgi, beraberinde güzel ahlaklı olmayı ve salih ameller işlemeyi getirir. İnancın ahlaka, fiillere ve davranışlara yansıması Yüce Allah’ın rızasını kazanmak için gerekli şartlardandır. Hz. Peygamber, iman ve ahlak birlikteliğini şu hadisiyle açıklamıştır: “Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlak bakımından en güzel olanıdır.”1
İslam Ahlakında Örneklik
İslam ahlakı soyut ve teorik bir ahlak anlayışı olmayıp bizzat Hz. Muhammed’in (sav) şahsiyetinde somutlaşan ve yaşanabilen bir ahlaktır. İslam ahlakında en güzel ve ideal örnek Allah’ın (cc) Resulü Hz. Muhammed’dir (sav). Onun ahlakı tüm Müslümanların ulaşmayı hedeflediği ideal ahlakı temsil eder.
Görsel 4.3: “Kalem suresi 4. ayeti” Hüsnühat: Aziz Efendi Ve inneke lealâ hulukin azim. Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.
Yüce Allah bir ayette Hz. Peygamber hakkında “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.”8 buyurur (Görsel 4.3) ve Resulü’nün örnekliğini, “Ant olsun, Allah’ın Resulü’nde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”9 ayetiyle açıklar. Hz. Peygamber de bir hadisinde “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderiidim.’n0 buyurmaktadır. Hadisten anlaşılacağı üzere ahlakın güzelleştirilmesi Hz. Muhammed’in (sav) peygamber olarak gönderilişinin temel sebeplerinden biridir. O, Kur’an-ı Kerim’de açıklanan ahlaki güzelliği yaşamış ve Müslümanlara bu konuda örnek olmuştur.
“Bir defasında Sad bin Hişam (ra) Medine’ye geldiğinde, Hz. Aişe’den kendisine Hz. Peygamber’in ahlakını anlatmasını istedi. Hz. Aişe ‘Sen Kur’an okuyorsun değil mi?’ diye sorunca Sad (ra) ‘Evet.’ cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Aişe ‘İşte Hz. Peygamber’in ahlakı Kuran’dı.’ buyurdu.”11 Bu nedenle Hz. Peygamber’in sünnetine tabi olmak, onun ahlaki vasıflarıyla vasıflanmak Müslümanlar için son derece önemlidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 123 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum