Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 122

“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 122

İslam ahlakı, İslam’ın temel ilkelerini belirleyip açıkladığı ve ideal olarak sunduğu ahlak anlayışıdır. Ahlakın kaynağını, mahiyetini ve temel unsurlarını açıklar. Ahlaki tutum ve davranışların neler olduğunu, ideal ahlakın nasıl olması gerektiğini hem ayetlerle hem de Hz. Muhammed’in (sav) hayatından örneklerle ortaya koyar. İslam ahlakının temelinde insanın Allah’a (cc), kendisine, topluma, diğer canlılara, maddi ve manevi değerlere karşı sorumluluklarına uygun davranışlar sergilemesi vardır. İnsanın kendisiyle, çevresiyle ve Rabbiyle doğru ilişkiler kurması için İslam’da ahlak çok önemli bir unsurdur.

İslam’da Ahlakın Kaynağı

İslam Ahlakı

Kur ’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde insanlar düşünmeye ve akletmeye çağrılır. Konuyla ilgili üç ayet bularak Yüce Allah’ın neleri tefekkür etmeye ve neyi akletmeye çağırdığını yorumlayınız.

İslam’da ahlakın kaynağı Yüce Allah’tır. O, mutlak iyi ve güzel olduğu için iyilik ve güzelliğe dair her şey O’ndandır. Allah (cc) iyilik ve güzellikten razı olmuş, kullarına da iyi ve güzel şeyleri emretmiştir. O, kötü ve çirkin şeylerden razı olmamış, onları da yasaklamıştır. Bu sebeple

İslam’da, Yüce Allah’ın razı olduğu ve yapılmasını emrettiği şeyler iyi; razı olmadığı ve yasakladığı şeyler ise kötü olarak kabul edilir. Kur’an-ı Kerim ve sünnet, Allah’ın (cc) razı olduğu ahlaki tutum, davranışları ve değerleri belirleyip açıklayan temel kaynaklardır.

Yüce Allah insana akıl, irade, hürriyet vermiş ve onu ahlaki bir fıtrat üzere yaratmıştır. Bunun neticesinde O, insandan iyiliği, güzelliği ve doğruluğu gerçekleştirmesini ister. Allah’ın (cc) bahşettiği akıl sayesinde iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, faydalıyı zararlıdan ayırt eden, ilahi emir ve yasakların hikmetlerini anlayan insan, iradesiyle de Yüce Allah’ın hoşnut olduğu şeylere yönelir ve erdemli davranışlar sergiler.

Soru: Kur ’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde insanlar düşünmeye ve akletmeye çağrılır. Konuyla ilgili üç ayet bularak Yüce Allah’ın neleri tefekkür etmeye ve neyi akletmeye çağırdığını yorumlayınız.

  • Cevap:

Bakara Suresi 164. Ayet:

“Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara fayda veren şeylerle denizde yüzen gemilerde, Allah’ın gökten indirip de ölümünden sonra onunla yeryüzünü dirilttiği suda ve yeryüzünde her türlü canlıyı yaymasında, rüzgârları ve gökle yer arasında emre hazır bekleyen bulutları evirip çevirmesinde aklını kullanan bir topluluk için deliller vardır.”

  • Yorum: Allah, insanları doğanın işleyişini ve evrenin yaratılışını düşünmeye davet eder. Bu ayette, Allah’ın yaratma gücü ve kainatın düzeni üzerinde tefekkür etmemiz gerektiği vurgulanır.

Ali İmran Suresi 190-191. Ayetler:

“Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, akıl sahipleri için elbette ibretler vardır. Onlar, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışı hakkında düşünürler ve şöyle derler: Rabbimiz, sen bunları boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz; bizi cehennem azabından koru!”

  • Yorum: Allah, insanları göklerin ve yerin yaratılışındaki hikmetleri düşünmeye çağırır. Yaratılıştaki bu düzen, Allah’ın varlığını ve kudretini anlamamız için önemli bir tefekkür konusudur.

Rum Suresi 21. Ayet:

“Kendileriyle huzur bulasınız diye size kendi cinsinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun delillerindendir. Şüphesiz ki bunda, düşünen bir topluluk için ibretler vardır.”

  • Yorum: Allah, insanların aile bağları ve sevgi-merhamet ilişkilerini düşünerek ibret almalarını istemektedir. Bu ayette, insan ilişkilerinin Allah’ın yaratmasındaki bir hikmet olduğu ve insanların bu bağı tefekkür etmeleri gerektiği vurgulanır.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 122 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!