9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 108
“9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 108
Bakü’de yer alan Mescid-i Muhammedi ve taş minaresi (Sınık Kule, 1078-1079) bu şehirdeki Selçuklu eserleri olarak günümüze kadar gelmiştir. Daha sonraki dönemlerde de şehirde pek çok eser yapılmıştır (Görsel 5.15). Bakü’deki camiler içinde XIV- XV. yüzyıllarda yapılan Mescid-i Cuma ile XIV. yüzyılın başında yapılan Molla Ahmed Camii dışında, kalede bulunan Lezgi Camii (1169), Hıdır Camii (1301), Gîlek Camii (1309) önemli yapılardandır. Nahçıvan bölgesinde Selçuklu Atabegleri Dönemi’nden günümüze ulaşan Yûsuf b. Küseyr Kümbeti (1162), Mümine Hatun Kümbeti (1186) ve Cuga köyündeki Gülistan Kümbeti (XII-XIII.yüzyıl) en eski önemli yapılardır. Bölgede daha sonra inşa edilen Nahçıvan Ulucamii (1368) ve Cuma Camii de (1368) dikkat çeken eserlerdir. Evliya Çelebi’nin yetmiş adet camisi, kırk mescidi, yirmi mihman sarayı, yedi hamamı, 1000 kadar dükkânı olduğunu yazdığı Nahçıvan’da isimlerini belirttiği Cenâbî Ahmed Paşa, Ferhad Paşa, Güzelce Ali Paşa, Cağaloğlu, Hadım Câfer Paşa Camileriyle Cenâbî ve Lâl Paşa Hamamları Osmanlı Devri eserleri olup haklarında bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca Nahçıvan’ın kuzeybatısında yer alan Ka- rabağlar Kümbeti yivli gövdesi ve çift minareli girişiyle dikkat çeker.
Karabağ Bölgesi’nde Berde’de Berde Kümbeti (1322), Aksa- dan Baba Türbesi (XIV. yüzyıl başları), İmamzâde Mescidi (1868); Şuşa’da kale (1748), Gövher Ağa Mescidi (XIX. yüzyıl), Aşağı Göv- her Ağa Mescidi (XIX. yüzyıl), Şuşa Kervansarayı ve Şuşa evleri (XVIII ve XIX. yüzyıllar); Babi’de Şıh Babili Türbesi (670/1271-72); Ahmedallar’da türbe (XIII. yüzyıl), Mehmedbeyli’de türbe (1305); Huçin’de Dörbentli Türbe (XIII-XIV. yüzyıl); Ağdam’da Penah Han Sarayı (XIII. yüzyıl); Kargapazar’da kervansaray (1681) ve Helifli’de Kız Kalesi (XVII. yüzyıl) önemli eserler olarak bilinmektedir. Kafkasya’nın sivil mimari örnekleri ülkenin yöresel yaşantı tarzı, bölgede bulunan malzeme ve coğrafi farklılıklara uygun olarak şekillenmiştir. Batı kıyılarında görülen genellikle tek veya iki katlı ahşap ve kâgir evler, doğuda yerini taş veya tuğladan yapılmış yüksek ve kulevari evlere bırakır. Karabağ Bölgesi’nde “başı cabılgan arbaz”, Dağıstan’da “saklia” adı verilen korunaklı taş yapılar, Gürcistan’da “darbazi evleri” biçimsel olarak ve kullanılan malzeme açısından birbirinden tamamen ayrı yapılardır. Bu yapılardan Gürcü darbazi evleri piramide benzeyen, yontulmuş kütükten dirseklerle desteklenen ve “ışık” kubbeleriyle dikkat çekmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.