
9. Sınıf Coğrafya Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 57


“9. Sınıf Coğrafya Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 57” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 57
İnsanlar daha çok yerleşik hayata geçtikten sonra, barınma, beslenme ihtiyacını karşılama, ulaşım ve seyahat imkânlarını artırma, dinlenme vb birçok alanda hayatını kolaylaştırma adına doğa üzerinde çeşitli değişiklikler yapmıştır. Geçmişten günümüze nüfusun artması ve kaynakların azalması, gıda ihtiyacını karşılama isteği, insanları çeşitli tedbirler almaya itmiş, bunun için sulama kanalları ve barajlar inşa etmiş; orman ve çayır alanlarını tarım alanı haline dönüştürmüştür. Yer şekillerinin ulaşımı zorlaştırdığı yerlerde teknolojinin gelişimi ile birlikte tünel, köprü, tüp geçit, denize yapılan dolgu alanları, liman ve havaalanı sistemleri ile ulaşım daha kolay yapılır hale gelmiştir. Ancak yapılan değişiklikler zaman zaman yaşanılan mekân üzerinde bazı tahribatlara ve geri dönüşü olmayan sorunlara neden olmuştur.
Örnek Sorular:
1. Doğanın iyi fikirlerinden taklit ederek öğrenmek olarak da tarif edilebilen Biomimikri, yeni bir bilim dalı adayı olarak anılmaya başlanmıştır. Doğadaki olası çözümleri veya çözüm potansiyellerini (en az malzeme ve enerji ile en fazla verim almaları, kendi kendilerini onarma özellikleri, geri dönüşümlü ve doğa-dostu olmaları, sessiz çalışmaları, estetik, dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları açısından) birçok farklı disiplini bir araya getiren bir etkileşimle somutlaştırır. Örneğin “abalone” adı verilen bir deniz canlısının iç kabuğunun, yüksek teknolojiyle üretilen seramiklerden daha dayanıklı olduğunun fark edilmesi; örümcek ipeğinin çelikten daha sağlam olduğunun gözlemlenmesi; midyenin salgıladığı yapışkan maddenin suyun altında da etkili olduğunun anlaşılması; bal arısı peteklerinin geometrileri, malzeme özellikleri ve işlevi; özellikle kirli, bataklık alanlarda yetişen lotus çiçeğinin yapraklarının dokusu sayesinde gün ışığından ve yağmurdan faydalanarak kendi kendini temizlemesi; fotovoltaik pillere esin kaynağı olan fotosentez olayı ve doğada karşılaşılan sayısız örnek, çok farklı kullanım alanlarında, yeni ve sürdürülebilir malzeme gereksinimlerine çözüm üretmeye katkıda bulunacak birçok araştırma bu süreçlerin sonunda ortaya çıkmıştır.
Yukarıda verilen bilgilerden hareketle soruları cevaplayınız.
• Biomimikri’nin bilim dalı adayı olarak anılmasının nedeni nedir?
- Cevap: Doğadaki fikirlerden esinlenerek yaşam alanlarına çözüm önerileri sunmasından ve farklı disiplinleri bir araya getirmesinden dolayı bilim dalı adayı olarak anılmaktadır.
• Sizce Lotus çiçeğinin fizyolojik özelliği mimari yapılarda nasıl kullanılabilir?
- Cevap: Çatı, duvar, dış cephe ve yol yapımında kullanılarak temizlik ve bakım masrafları azaltılabilir.
• Yaşanılan mekân ve yapılarda biomimikriye ait hangi örnekler verilebilir?
- Cevap: Ayçiçeği-Güneş panelleri, Lotus Çiçeği-Dış cephe kaplama, Yusufçuk Böceği-Uçak Kanatları-Helikopter, Yunus-Erken uyarı sistemi, Yarasa-Radar, Böcek-Robot teknolojisi, Balıkçıl Kuşlar-Hızlı Tren vb.
• Geleceğin kenti olarak tasarlanan Masdar şehrine dünyanın en prestijli projesi denmesinin nedeni nedir?
- Cevap: Enerji bakımından en yenilenebilir ve sürdürülebilir kenti olmasından dolayı en prestijli proje denmektedir.
• Petrol gibi önemli bir enerji kaynağının üreticisi olmasına rağmen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin sebebi ne olabilir?
- Cevap: Karbon salınımını azaltma ve azalan petrol kaynaklarına alternatif oluşturma amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme hedeflenmiştir.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 57 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.