
9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86


“9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86
BÖLGE
Yönerge: Aşağıdaki metinden ve haritadan yararlanarak soruları cevaplayınız.
Yeryüzüne baktığımızda doğal ve beşerî özellikler birbirleriyle o kadar iç içe girmiştir ki insanların bu özellikleri gruplandırmadan ve sınırlandırmadan algılayabilmesi oldukça güçtür. Bu yüzden coğrafyacılar dünyayı daha iyi algılamak ve algılatmak için yeryüzünün benzerlik gösteren alanlarını tespit ederek bölge kavramını oluşturmuşlardır.
1. Bölge kavramı nedir ve neden ortaya çıkmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Doğal ve beşerî yönden çevresinden ayrılan ancak kendi içerisinde bütünlük gösteren sınırları belirlenmiş toprak parçalarına bölge denir. Bölge kavramının ortaya çıkması, coğrafi mekânların daha kolay incelenebilmesi ve aralarındaki farkların daha kolay ortaya konulabilmesini sağlamaktadır.
2. Metinde bahsedilen yeryüzünün benzerlik gösteren alanları neler olabilir? Araştırarak örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Benzerlik gösteren alanlar iklim bölgeleri; yer şekilleri bölgeleri; sanayi, turizm, ticaret bölgeleri; tarım bölgeleri gibi doğal veya beşerî yönden ayırt edici özellikleri bulunan bölgelerdir. Örneğin Doğu Akdeniz tarım bölgesi özelliği taşırken Marmara’da İstanbul ve çevresi sanayi ve ticaret bölgesi özelliği taşımaktadır.
3. Yukarıda verilen Türkiye haritasındaki bölgelerin oluşturulmasında hangi kriterlerden yararlanılmış olabilir? Açıklayınız.
- Cevap:
Coğrafi bölgeler belirlenirken birbirinden farklı olduğu ortaya çıkan etkenlerden biri, Doğal Etkenlerdir. Doğal etkenleri ortaya çıkaran ise yeryüzü şekilleri, iklim ve bitki örtüsü gibi özelliklerdir. Türkiye’nin üç tarafının denizle çevrilmiş olması, uzun kenarları boyunca kıyıya paralel dağ sıralarının bulunuşu yeryüzü şekillerinin belirleyiciliği arasındadır. Dağların yüksek, ama az engebeli olan orta kesimi deniz etkisinden ayırması, bu yüzden kıyı şeridiyle iç kesimler arasında iklim, doğal bitki örtüsü gibi farklılıkların ortaya çıkma sebebidir.
Bölgeleri birbirinden ayıran etkenlerden biri de Beşeri Etkenlerdir. Beşeri etkenlerin temelinde ise bölgelerde farklılık gösteren Nüfus miktarı, nüfusun dağılışı, nüfusun yapısı ve yerleşme gösterilebilir.
Coğrafi bölgeleri oluşturan etkenlerden bir diğeri de Ekonomik Etkenlerdir. Tarım ve hayvancılık, Sanayi ve madencilik, Ticaret, Turizm gibi bölgelere özgü ekonomik etkinlikler bölgelerin oluşmasında belirleyici unsurlardır.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 86 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.