
9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 22


“9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 22” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 22
1. Öğrencilerin konuşmalarına katılıp katılmadığınızı gerekçeleriyle birlikte aşağıdaki boşluklara yazınız.
- Cevap:
Hande’ye katılmıyorum çünkü gölge yönünün kuzey-güney yönde değişmesi sadece eksen eğikliği ile açıklanamaz. Coğrafi konum da burada etkilidir.
Simge’ye katılıyorum çünkü yıl boyunca Güneş ışınlarının dik geldiği sahalar Yengeç Dönencesi ile Oğlak Dönencesi arasında yer değiştirir. Bu yüzden tropikal bölgede gölge yönü değişebilir ancak dönenceler dışında gölge yönü kuzey-güney doğrultusunda değişmez.
Efe’ye katılıyorum çünkü eksen eğikliğine bağlı olarak Güneş ışınlarının bir noktaya geliş açısı yıl içerisinde sürekli değişir. Bu da mevsimlerin oluşmasına sebep olur.
Tuğba’ya katılıyorum çünkü eksen eğikliği nedeniyle Güneş ışınlarının dik geldiği alanlar dönenceler arasında yıl içerisinde değişir. Yaklaşık olarak her dört günde bir Güneş ışınlarının dik geldiği sahalar bir enlem derecesi oynar. Bu da belli bir noktaya Güneş ışınlarının yıl içerisinde geliş açısını, gölge boyunu vs. etkileyecektir.
2. Öğrencilerin konuşmalarından yola çıkarak eksen eğikliği kavramını tanımlayınız. Gündelik yaşantınızdaki gözlemlerinizden faydalanarak eksen eğikliğinin sebep olduğu bir duruma örnek veriniz.
- Cevap: Eksen eğikliği: Ekvator düzlemi ile yörünge düzlemi arasındaki 23O 27’lık (23 derece 27 dakika) açıdır. Yıl içerisinde gece gündüz sürelerinin değişimi ve Güneş ışınlarının geliş açısının değişimi eksen eğikliğine kanıt olarak gösterilebilir.
3. Dünya’nın eksen eğikliği 30O olsa neler yaşanırdı? Açıklayınız.
- Cevap: Dünya’nın eksen eğikliğinin 30° olması durumunda:
a) Dönenceler 30° enlemlerinden, kutup daireleri 60O enlemlerinden geçer.
b) Tropikal kuşak ve kutup daireleri genişlerken orta kuşak daralır.
c) Tropikal kuşakta sıcaklık ortalamaları düşer. Orta kuşakta da yazlar daha sıcak, kışlar daha soğuk geçer.
d) Güneş ışınlarının bir merkeze düşme açısı yıl içinde daha çok değişir. Dolayısıyla yıllık sıcaklık farkları artar.
e) Aydınlanma çemberi daha büyük bir alanı tarar. Bu durum da Ekvator dışındaki sahalarda gece ile gündüz arasındaki süre farkının artmasına neden olur.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.