
9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 18


“9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 18” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Coğrafya Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 18
1. Dünya, Güneş etrafında yıllık hareketini gerçekleştirirken elips şeklinde bir yörüngeyi takip eder. Dünya’nın yörüngesinin elips şeklinde olmasının sonuçları nelerdir? Bu yörünge elips değil de tam bir daire olsaydı neler değişirdi? Açıklayınız.
- Cevap: Dünya’nın yıllık hareketini gerçekleştirirken izlediği yörünge elips şeklindedir. Bu nedenle Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı yıl içerisinde değişir. 3 Ocak tarihi Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu tarihtir ve bu tarihte Güneş’in çekim gücü arttığından Dünya’nın yörünge üzerindeki hareketi hızlanır. En uzak olduğu tarih ise 4 Temmuz’dur. Dolayısıyla bu tarih de Dünya’nın yörünge üzerindeki hareketinin en yavaş olduğu tarihtir. Sonuç olarak yörüngenin elips olmasına bağlı olarak; Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı değişir, yörünge üzerindeki hızı değişir, şubat ayı kısa sürerken temmuz ve ağustos ayları arka arkaya uzun sürer, eylül ekinoksu 2 gün gecikir, mevsim süreleri yarım kürelerde farklılaşır. Dünya’nın yörüngesi tam daire şeklinde olsaydı Dün- ya’nın Güneş’e olan uzaklığı değişmezdi ve yörüngedeki hızı sabit olurdu. Mevsim süreleri değişmezdi. Eylül ekinoksu iki gün gecikmezdi.
2. Dünya, yıllık hareketini gerçekleştirirken Güneş’e en yakın olduğu tarih 3 Ocak, en uzak olduğu tarih 4 Temmuz’dur. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının sıcaklık üzerinde bir etkisi var mıdır? Yaşadığınız yerden yola çıkarak açıklayınız.
- Cevap: Dünya 3 Ocak tarihinde yörüngesinin Güneş’e en yakın yerindeki günberi noktasında (Perihel noktası, Güneş’e 146 milyon km), 4 Temmuz tarihinde ise Güneş’e en uzak noktada (Aphel noktası, Güneş’e 152 milyon km) bulunur. Buna göre Kuzey Yarım Küre’nin kış ayına denk gelen dönemde yeryüzüne gelen enerji daha çoktur. Bu durum sıcaklığın bir miktar artmasında etkilidir ancak diğer faktörler daha baskın olduğu için yaşadığımız Kuzey Yarım Küre’nin orta kuşağında en sıcak gün 3 Ocak değildir. Eksen eğikliğine bağlı olarak ocak ayında Kuzey Yarım Küre’ye Güneş ışınlarının geliş açısı küçüktür. Yerin ısınması da yerden yansıyan Güneş ışınlarıyla gerçekleşir. Bu nedenle ocak ayında Kuzey Yarım Küre’de Güneş ışınları zayıf olduğu için Dünya Güneş’e en yakın konumda olsa dahi yaşadığımız çevrede hava soğuk olur.
3. Yörüngenin şekli ve sıcaklık ile ilgili cevapları dikkate alarak yıllık hareket kavramını nasıl tanımlarsınız?
- Cevap: Yıllık Hareket: Dünya’nın, elips şeklindeki yörüngesi üzerinde Güneş’in etrafında 365 gün 6 saatte yaptığı tura yıllık hareket denir.
9. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.