Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Gün Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 24 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Gün Yayınları

Yeni Çağ’da Coğrafya

Avrupa’daki “rönesans” hareketleri ile başlayan Yeni Çağ’daki coğrafi keşifler, dünyanın bilinmeyen yerlerinin keşfedilmesini ve dünyanın büyük bir kısmıyla ilgili bilgiler elde edilmesini sağlamıştır. Bu dönemde kâşiflerin yanı sıra Türk coğrafyacıları da coğrafya bilimine önemli katkılar sağlamışlardır. Piri Reis, Seydi Ali Reis, Kâtip Çelebi ve Evliya Çelebi, bunların başlıcalarıdır.
1486’da Bartelemeo Diaz’ın (Bartelmi Diaz) Ümit Burnu’nu keşfetmesi, 1498’de Vasko de Gama’nın (Vasgo dö Gama) Ümit Burnu’nu aşarak Hindistan’a ulaşması, coğrafi bilgilerin artması bakımından önemli gelişmelerdir. Cristof Colomb’un (Kristof Kolomb) 1492’de Amerika Kıtası’na ulaşması ve Amerigo Vespucci’nin (Ameriko Vespuçi) 1507’de buranın yeni bir kıta olduğunu keşfetmesi; Macellan ve Del Cano’nun (Del Kano) gerçekleştirdikleri seyahatle (1519-1522) Dünya’nın yuvarlak olduğunu kanıtlamaları Dünya’nın tanınması bakımından önemli gelişmelerdir.
Piri Reis (Fotoğraf 1.1.16) (1475-1555), Coğrafyaya katkıda bulunan denizcilerdendir. Piri Reis’in coğrafyaya katkısı daha çok haritacılık alanında olmuştur.
Seydi Ali Reis (1498-1563), denizciliğin ve matematiğin yanı sıra coğrafya ile de ilgilenmiştir. “Muhît” adlı eserinde coğrafya ve denizcilikle ilgili bilgiler yer almaktadır. Ülkelerin görünüşü anlamına gelen “Mir’ât ul Memâlik” adlı seyahatnamesinde ise gezdiği yerleri anlatmıştır. Her iki eser de birçok dile çevrilmiştir.
Kâtip Çelebi (1609-1658), ünlü bir Türk gezgini idi. Gezdiği yerleri anlatan ve dünyanın aynası anlamına gelen “Cihannüma” adlı eseri, ölümünden sonra İbrahim Müteferrika tarafından yayımlanmıştır.
Ünlü Türk gezgini olan Evliya Çelebi (Fotoğraf 1.1.17) (1611-1682), gezdiği yerlerle ilgili bilgileri 10 ciltlik “Seyahatname” adlı eserinde toplamıştır.
Yakın Çağ’da Coğrafya
Yakın Çağ’da, coğrafya ile ilgili geziler tanımak ve tanıtmak amacından çok bilimsel amaçlarla gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde James Cook’un (Ceymis Kuk), Newfoundland (Nivfınland) ve Labrador adlı bilim insanları ile gerçekleştirdiği araştırma gezileri sonucu keşfettikleri ada (Newfoundland Adası) ve yarımadaya (Labrador Yarımadası) bu bilim insanlarının adları verilmiştir. Bu bilim insanı ayrıca Yeni Zelanda ve Avustralya’da araştırmalar yapmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!